Salami gravid

Hej!
Jag har förstått att rökt skinka (proscutto) och salami kan innehålla toxoplasma, men att det framför allt har och göra med när den skivas. Kan man äta salamikorv som inte skivas som gravid? Eller måste den också frysas ner i tre dagar?
Mvh Caroline 

Caroline

Kommentarer

  • Hej
    Tack för din fråga.

    Toxoplasma kan finnas både i bit och i skivat
    All kallrökt och torkad skinka samt salami kan innehålla toxoplasma och bör frysas innan du som gravid äter den kall. Det gäller alltså både om den är på bit och om den är skivad. Parasiten kan finnas inuti muskeln medan djuret lever. Den kan därför finnas i skinkan/korven redan innan skivning.

    Listeria inte ett problem i kallrökta eller torkade köttprodukter
    När det gäller skivning tror jag att du tänker på listeria  Då stämmer det att skivning är ett moment där bakterien kan förorena produkten. Men eftersom  kallrökt och torkad skinka samt salami är för torra för att listeria ska trivas och föröka sig behöver du inte tänka på det för dessa produkter. Listeria kan däremot vara ett problem i till exempel  skivad varmrökt skinka, kalkon, kokt medvurst. Därför har vi råd om dessa produkter.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.