Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
ja, du kan äta kall rostbiff som är skivad i affären under följande förutsättningar:
1. Det är högst en vecka efter förpackningsdag. Då är risken för skadliga halter av listeria liten.
2. Den är inte blodig. Om rostbiffen mot förmodan är blodig bör du frysa den först i minst tre dygn. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter.
Har du även sett vår sökfunktion "Fråga Liv"? Där kan du skriva in olika livsmedel för att se om de är okej att äta som gravid eller inte.
Med vänlig hälsning
dum fråga. Men kan jag äta en som är förpackad för mer än 1v sen men som ja fryser in i 3dygn?
Nej, i frysen dör inte listeriabakterien, så det hjälper inte att frysa den. Det man kan göra när det gått mer än en vecka är att steka eller upphetta köttet på annat sätt. Då dör listeriabakterierna.
Vänliga hälsningar
Ja, det som står ovan gäller även för om man köper skivad rostbiff i delikatessdisken. Då kan man räkna inköpsdagen som förpackningsdag och om man vill vara riktigt säker på förpackningsdagen kan man fråga personalen i delikatessdisken.
Med vänlig hälsning