Rosa nötfärs vid 70 grader?

Hej, jag undrar om nötfärs kan vara lite rosa vid 70 grader? Jag åt nötfärskotletter på en lunch restaurang och de var svagt rosaaktiga inne. Jag kollade med personalen och de sa att köttet är genomstekta. Men är det verkligen möjlight att nötfärsen blir lite rosaaktig vid 65-70 grader? Jag är gravid i v 20. Bör jag vara orolig och testa mig om jag fått toxoplasmos?

Kommentarer

  • Hej
    Det kan hända att nötfärsbiffen ser lite rosa ut även vid 70 grader. Färgen är dock endast en indikation på graden av genomstekning. För att vara helt säker behöver man mäta temperaturen. När temperaturen i mitten av nötfärsbiffen når 70 grader så dör sjukdomsframkallande bakterier och även parasiter direkt. Vid lägre temperatur, till exempel 65 grader, sker också avdödning, men det tar lite längre tid. I nötfärs är det främst Ehec-bakterien som kan vara ett problem. Den ger besvärliga maginfektioner hos den som drabbas, men den påverkar inte fostret specifikt.

    Toxoplasma är ytterst ovanlig i nötkött, så risken för att du har drabbats av toxoplasmos är mycket liten.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.