Rosa hamburgare - gravid
Hej
Hur pass genomstekt måste köttet vara i en hamburgare när man är gravid? Jag bad om welldone men insåg senare att den var lite rosa i, inte blodig eller röd, men rosa. Är det något man bör oroa sig för?
Hur pass genomstekt måste köttet vara i en hamburgare när man är gravid? Jag bad om welldone men insåg senare att den var lite rosa i, inte blodig eller röd, men rosa. Är det något man bör oroa sig för?
Följ inlägget
3
följare
Livsmedelsverket har ett allmänt råd till alla konsumenter om att köttfärs ska vara genomstekt. Det beror främst på risken för ehec.
Påverkar inte bebisen i magen
Hamburgare görs på nötkött och kan därför innehålla bland annat ehec-bakterier om den inte är tillräckligt genomstekt. De kan orsaka besvärliga maginfektioner för mamman. Det påverkar dock inte specifikt din bebis i magen. Ehec dör direkt vid cirka 70 grader.
Toxoplasma
Är färsen lätt rosa och inte blodig kan du vara trygg med eventuella toxoplasma har dött.
Med vänlig hälsning
Och isåfall dör väl toxoplasma i frysen?
ja precis. Toxoplasma dör i frysen. Har man kött i frysen 3 dygn är toxoplasman avdödad.
Vänliga hälsningar
Vilka kött kan man äta när de har kommit upp till rosa färg och är det tillräckligt för de flesta köttsorter att äta vid graviditet? Tidigare var det väl att köttet skulle vara helt genomstekt (dvs helt "mörkt"/"brunt" men nu är det ändrat till rosa - vad är det som gör att det ändrats? Kan man känna sig säker om man går på restaurang och säger att man vill ha det genomstekt men ok att det är rosa - 65-70 grader?
Vänligen,
Marie
Tack för din fråga
Toxoplasma finns inuti köttbiten, bakterier utanpå
Toxoplasma är en parasit som kan vara skadlig för fostret. Bakterier som salmonella och ehec kan göra dig som gravid magsjuk, men påverkar inte specifikt fostret. Toxoplasma finns inuti köttet på en hel köttbit medan bakterier finns på köttytan.
Vanligast i får- och lammkött
Får- och lammkött anses vara den viktigaste smittkällan av toxoplasma för människor. Men kött från andra djur kan också bära parasiten, till exempel gris och vilt. Det är ovanligt att parasiten finns i nötkött, men det förekommer. Därför kan smitta via nötkött inte uteslutas.
Dör vid 60-65 grader
Toxoplasma är värmekänsligare än bakterier. Den dör vid upphettning till minst 60 - 65 ºC. Vid den temperaturen är köttet mer rosa än brunt.
Har köttet varit fryst är den också död. Då kan du äta köttet blodigt om du vill. Eventuella bakterier på köttytan dör vid stekningen.
Med vänlig hälsning.