Till senaste kommentaren

Rooibos te/rött te, örtte - gravid, ammande

Hej!
Kan man dricka rooibos te när man är gravid eller när man ammar? Kan man dricka olika örtteer?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,

  Som gravid bör du vara försiktig med rooibos-te och örtteer eftersom vi inte känner till om de innehåller något som kan vara skadligt för ditt barn.

  I våra kostråd för gravida står följande:
  Var försiktig med kosttillskott, örtprodukter, örtteer, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel, eftersom man många gånger inte vet om de kan vara skadliga för barnet. Använd inte sådana produkter utan att först diskutera med din barnmorska eller läkare.

  På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

  Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
  Åsa R
  (Uppdaterad )
 • Vad innebär det att man bör "vara försiktig" med rooibos-té? Kan det vara farligt om man har råkat få i sig en kopp eller två under graviditeten?
 • Hej Evelina och tack för din fråga!

  Nej, det är inte farligt att dricka ett par koppar under graviditeten. Det vi menar med att vara försiktig är att inte dricka det regelbundet, som varje eller varannan dag. Vi vet just nu för lite om örtteer och rooibos för att kunna avgöra om det är säkert för gravida.

  På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. Där kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och få svar om de går bra att äta även när man är gravid.

  Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
  Vendela
 • Nu blev jag lite orolig här, har druckit Pukkas te några dagar i rad då jag varit förkyld och just nu undviker kaffe. Läste dock på deras hemsida att deras te ska vara ofarligt för gravida, kan det stämma?
 • Hej!

  Livsmedelsverkets råd är att man bör undvika att dricka örtteer när man är gravid. Om du nu vid några enstaka tillfällen eller några dagar har druckit ett örtte behöver du inte vara orolig för det. Däremot är det bra om du inte fortsätter att regelbundet dricka örtte.

  Med vänlig hälsning
  Christina L
 • Gäller rådet om att undvika te även för en ammande? Eller gäller det bara gravida?
 • Hej,
  tack för frågan.

  Det gäller både gravida och ammande.

  Vänliga hälsningar
 • Men finns det några teer man kan dricka som gravid då om man vill undvika koffein? 🙈
 • Hej,
  man kan dricka svart te, och jag tror att det finns även utan koffein.

  Vänliga hälsningar
 • Hej! Det står på er web att ni "undersöker" ev risker med Roiboos vid graviditet, när har ni kommit fram till något? Rooibos är ju inget te utan en baljväxt, helt utan koffein, så undrar lite vilka risker det är ni misstänker?
 • Hej,
  tack för frågan.

  Tyvärr tar det tid innan vi kommer med nya råd så tills vidare gäller vårt råd att vara försiktig med örtteer.

  Med örtteer menar vi alla teer, antingen de är gjorda på örter eller andra växter. I alla växter finns massor med olika kemiska substanser och just när det gäller avkok/teer på växter och graviditet/amning är det säkraste att vara extra försiktig.

  Vänliga hälsningar


 • Jag har en tysk förälder och på de tyska sidorna står det att man kan dricka rooibos och andra örtteer, bara de inte innehåller koffein/ téin.Varför gör man så olika bedömningar och är så olika rekommendationer i olika länder?
 • Hej,
  tack för frågan.

  Varje land har ju sin egen myndighet med sina egna experter som bedömer hur råden ska formuleras utifrån den kunskap som finns tillgänglig.

  Vårt råd i detta fall har utgångspunkten i att det ska vara så säkert som möjligt, särskilt när man är gravid.

  Vänliga hälsningar
 • Summan av kardemumman, vad får man egentligen dricka i te väg enligt livsmedelsverket rekommendationer?
 • Hej,
  - vanligt svart te, är svaret. Det är det som vi vet mest om och där vi vet att det är koffeinet som är begränsande för intaget under graviditet.

  Vänliga hälsningar
 • Hur är det med vitt och grönt te? Är det okej?
  Lina
 • Hej och tack för din fråga.

  Vitt te och grönt te som kommer från tebusken är ok att dricka som gravid, men man får ha koll på innehållet av koffein. Grönt te i form av extrakt bör man vara försiktig med.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Är vanligt svart te som är smaksatt av frukt, t.ex apelsin, jordgubb etc okej så länge man bara tänker på koffeintaget?

  Har tidigare läst här att inte det var okej heller utan bara helt rent svart te utan smak var okej men den frågan/svaret kan jag inte hitta nu?
  Anna
 • Hej Anna,
  tack för frågan.

  Svart te som är smaksatt med till exempel frukt och bär kan även gravida dricka.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej! Vad anser ni om te av myntans blad? Ett koffeinfritt te av 100% myntablad kan förvisso ge sammandragningar i livmodern hos en del, men är det någon fara med det? Har själv inte upplevt det, och har svårt att se att det skulle vara några risker med att dricka myntate som är en vanlig dryck bland gravida i Mellanöstern.
  Kostrådgivare Sofia
 • Hej Sofia och tack för din fråga!

  Vi har tyvärr inte tillräckligt vetenskapligt underlag för att kunna rekommendera någon form av örtte till gravida. Någon enstaka kopp av något är inte farligt, men om vi ska kunna rekommendera något till gravida vill vi vara säkra på att fostret inte tar skada av flera koppar varje dag under hela graviditeten.

  Det vi har kunskap om när det gäller te och graviditet är te från tebusken (svart, vitt, grönt) i de mängder som rekommenderas på grund av koffeininnehållet.

  På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

  Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
  Vendela
 • Hej! Kan man dricka svart chai te?
  Klara
 • Hej Klara och tack för din fråga!

  Svart te med smaksättning av chai går bra att dricka. Men ett mer traditionellt chaite som innehåller väldigt mycket kryddor bör du vara försiktig med.

  Välkommen igen om du har fler frågor!
  Vendela
 • Kan man dricks chai latte som man köper på caféer eller sånna färdiga tassimo kapslar som gravid?
  Nadja
 • Hej Nadja och tack för din fråga!

  Chai latte som kokas med en massa kryddor bör du vara försiktig med under graviditeten. Vad gäller kapslarna vet jag inte vad de innehåller så det är bäst att kolla med tillverkaren.

  Vänliga hälsningar
  Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.