I Livsmedelsverkets forum kan du hitta svar på vanliga frågor.
Om du inte hittar svar på din fråga går det bra att skicka in den i forumet. Tänk på att inte ange inte känsliga personuppgifter, exempelvis namn eller information om någons hälsa.
Gravida kan söka svar i "Fråga Liv".
Som livsmedelsföretag kan du
- läsa vår information till företagare,
- skicka frågan till fragor@slv.se,
- kontakta oss via telefon 018-175000
(tis.9.00-11.00 och tors.14.00-16.00),
- kontakta din kontrollmyndighet
(företagsspecifika frågor)
Så behandlar Livsmedelsverket personuppgifter.
Om korven är varmrökt som till exempel falukorv, grillkorv, prinskorv så går det bra att äta som gravid. Det samma gäller julkorv.
Vad gäller kallrökt korv som till exempel ystadkorv med flera så bör du frysa den i 3 dygn innan du äter den. Efter det kan du äta den under hela hållbarhetstiden. Om du upphettar korven innan du äter den behöver du inte frysa den först.
Med vänlig hälsning
Ja det går bra eftersom korven då tillagas, det vill säga blir ordentligt upphettad. Därmed dör alla eventuella mikroorganismer och maten blir säker även för gravida.
Vänliga hälsningar
Tack på förhand, Sally
Ja, alla varmrökta korvar är ok att äta utan att man först fryser dem.
Med vänlig hälsning
Är så sugen på dansk pölsekorv - är den rökt och säker att äta?
Tack.
Ja, det går bra att äta dansk pölsekorv även när man är gravid.
Med vänlig hälsning
Ja, det går bra att äta falukorv när man är gravid. Den är både värmebehandlad vid tillverkningen och vid tillagningen.
Med vänlig hälsning
Chorizo är en korv som också kan ätas kall eftersom den är värmebehandlad vid tillverkningen. Men visst går den bra att upphetta i en varm maträtt.
Med vänlig hälsning,
behöver man vara orolig vid tillagning angående listeria ?
All mat som är upphettad är säker att äta med avseende på skadliga mikroorganismer.
De allra flesta korvar är värmebehandlade vid tillverkningen, exempelvis grillkorv, varmkorv, falukorv, prinskorv. Dessa korvar kan man även äta kalla. Detta eftersom eventuella sjukdomsframkallande bakterier avdödas redan vid tillverkningen. Detta gäller alla konsumenter även gravida.
Om det däremot skulle vara råa korvar behöver de bli helt genomstekta innan de äts. Om det är en rå korv framgår det på förpackningen. Detta gäller alla konsumenter även gravida.
Med vänlig hälsning