Till senaste kommentaren

Rödbetssallad och andra kalla röror - även för gravida?



Hur är det med kalla röror och sallader, kan gravida äta dem? Jag tänker på julbordet, där finns det massor av sådana sallader; rödbetssallad, legymsallad, skagenröra och annat.
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer


  • Hej!
    Ja det går bra för gravida att äta rödbetssallad och andra vegetariska kalla röror. Gravida kan också äta röror och sallader med skaldjur, till exempel skagenröra.

    Chark, fisk och mögel/kittostar 
    Det är bara röror och sallader som innehåller chark, rökt/gravad fisk eller mögel/kittostar som gravida inte bör äta av. Rätterna kan innehålla oupphettade ingredienser av chark eller rökt- eller gravad fisk som närmar sig slutet av sin hållbarhetstid. Gravida bör alltid undvika att äta mögel och kittostar oavsett om ostarna är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk.

    Om du gör en röra eller sallad själv med rökt/gravad fisk eller chark så kan du äta den under förutsättning att råvarorna inte är äldre än en vecka.

    Läs mer om hur du ska tänka när du gör egna röror/sallader med dessa ingredienser på vår webbsida sida om listeria.

    Här är också en länk till våra kostråd för gravida.
    Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.