Till senaste kommentaren

Risk för botulism i hemkokt sylt?

Hej! Jag undrar om det finns risk för botulism i hemkokt sylt,  (förutsatt att den kokats enligt anvisningarna för sylt med syltsocker).
Gunilla

Kommentarer

 • Hej
  Tack för din fråga.
  Nej, det finns ingen risk för botulism i hemkokt sylt. Bären är för sura för att bakterien Clostridium botulinum ska trivas.

  Med vänlig hälsning,
  Åsa R
 • Hej!
  Jag har en liknande fråga som ovan, men jag undrar om det finns någon risk för botulism i hemkokt sylt och saft om man inte haft i lika mycket socker som receptet anger?
  Finns det någon risk i hemkokt äppelmos eller äppelmust eftersom äpplena inte är lika sura som bär?
  M
 • Hej
  Nej, det är inte den tillsatta mängden socker som begränsar tillväxten för Clostridium botulinum utan det låga pH-värdet som bär och frukt har. Även äpplen är alltså för sura för tillväxt av bakterien.

  Det som kan hända om du har för lite socker i din sylt är att det möglar fortare och att det kan bildas mögelgifter.

  Med vänlig hälsning,
  Åsa R
 • Hej,
  Är det risk för botulism av köpta konserver så som krossade tomater, grönsaker, champinjoner (oavsett vilket land de kommer ifrån, men säljs på tex Ica)?
  Catrin
 • Hej
  Tack för din fråga.
  De konserver du köper i butik är säkra att äta.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej.
  Tack för ert svar. Jag undrar även kring produkter man köper som ligger förvarade i olja. Tex pesto, soltorkade tomater och fetaost. Finns det risk för botulism i dessa varor? Tack.
  Catrin
 • Hej
  Nej, det är inga problem med dessa produkter. Pesto och soltorkade tomater som tillverkas kommersiellt innehåller surhetsreglerande medel som gör det otrivsamt för Clostridium botulinum. Fetaost är i sig för sur (lågt pH-värde) för att bakterien ska föröka sig.

  Med vänlig hälsning,
  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.