Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Tack för din fråga.
Nej, det finns ingen risk för botulism i hemkokt sylt. Bären är för sura för att bakterien Clostridium botulinum ska trivas.
Med vänlig hälsning,
Jag har en liknande fråga som ovan, men jag undrar om det finns någon risk för botulism i hemkokt sylt och saft om man inte haft i lika mycket socker som receptet anger?
Finns det någon risk i hemkokt äppelmos eller äppelmust eftersom äpplena inte är lika sura som bär?
Nej, det är inte den tillsatta mängden socker som begränsar tillväxten för Clostridium botulinum utan det låga pH-värdet som bär och frukt har. Även äpplen är alltså för sura för tillväxt av bakterien.
Det som kan hända om du har för lite socker i din sylt är att det möglar fortare och att det kan bildas mögelgifter.
Med vänlig hälsning,
Är det risk för botulism av köpta konserver så som krossade tomater, grönsaker, champinjoner (oavsett vilket land de kommer ifrån, men säljs på tex Ica)?
Tack för din fråga.
De konserver du köper i butik är säkra att äta.
Med vänlig hälsning
Tack för ert svar. Jag undrar även kring produkter man köper som ligger förvarade i olja. Tex pesto, soltorkade tomater och fetaost. Finns det risk för botulism i dessa varor? Tack.
Nej, det är inga problem med dessa produkter. Pesto och soltorkade tomater som tillverkas kommersiellt innehåller surhetsreglerande medel som gör det otrivsamt för Clostridium botulinum. Fetaost är i sig för sur (lågt pH-värde) för att bakterien ska föröka sig.
Med vänlig hälsning,