Risk för botulism i hemkokt sylt?
Hej! Jag undrar om det finns risk för botulism i hemkokt sylt, (förutsatt att den kokats enligt anvisningarna för sylt med syltsocker).
Följ inlägget
4
följare
Tack för din fråga.
Nej, det finns ingen risk för botulism i hemkokt sylt. Bären är för sura för att bakterien Clostridium botulinum ska trivas.
Med vänlig hälsning,
Jag har en liknande fråga som ovan, men jag undrar om det finns någon risk för botulism i hemkokt sylt och saft om man inte haft i lika mycket socker som receptet anger?
Finns det någon risk i hemkokt äppelmos eller äppelmust eftersom äpplena inte är lika sura som bär?
Nej, det är inte den tillsatta mängden socker som begränsar tillväxten för Clostridium botulinum utan det låga pH-värdet som bär och frukt har. Även äpplen är alltså för sura för tillväxt av bakterien.
Det som kan hända om du har för lite socker i din sylt är att det möglar fortare och att det kan bildas mögelgifter.
Med vänlig hälsning,
Är det risk för botulism av köpta konserver så som krossade tomater, grönsaker, champinjoner (oavsett vilket land de kommer ifrån, men säljs på tex Ica)?
Tack för din fråga.
De konserver du köper i butik är säkra att äta.
Med vänlig hälsning
Tack för ert svar. Jag undrar även kring produkter man köper som ligger förvarade i olja. Tex pesto, soltorkade tomater och fetaost. Finns det risk för botulism i dessa varor? Tack.
Nej, det är inga problem med dessa produkter. Pesto och soltorkade tomater som tillverkas kommersiellt innehåller surhetsreglerande medel som gör det otrivsamt för Clostridium botulinum. Fetaost är i sig för sur (lågt pH-värde) för att bakterien ska föröka sig.
Med vänlig hälsning,
Tack på förhand!
Ja,
Ja, det går göra sylt även av plommon och rabarber. De är alldeles för sura för att Clostridium botulinum ska trivas och föröka sig.
Med vänlig hälsning,