Till senaste kommentaren

Import av livsmedel som inte följer svensk lagstiftning

Hej
Jag har en liten fråga som jag har funderat på ett tag nu och inte kan finna någon logiskt förklaring på. Hur kan det vara lagligt att importera kött eller andra livsmedel som har producerats på ett sätt som inte är lagligt inom Sverige? Eller finns det några lagar som gör företag skyldiga att kontrollera de produkter som de köper in till Sverige eller är det helt och hållet upp till oss konsumenter att ta reda på det? Jag tänker då också på statligt institution där det inte är konsumenten själv som väljer ex inom skola, omsorg m.m. Det är ju ändå statligt styrda instanser och borde väl därefter följa samma krav och lagar på produkter som importeras som de produkter som produceras i Sverige? Vet inte till vem jag ska ställa frågan men hoppas ni kan ge mig lite klarhet i frågan. Tack på förhand!

Kommentarer

  • Hej Viktor!

    Syftet med i livsmedelslagstiftningen är att skydda människors och djurs hälsa och värna om konsumenternas intressen. Lagstiftningen omfattar alla led i livsmedelskedjan och omfattar både de som vill sätta livsmedel på marknaden och myndigheterna som har till uppgift att kontrollera att bestämmelserna följs. Livsmedelslagstiftningen är gemensam för hela EU men kompletteras i vissa fall med nationella bestämmelser. Du kan läsa mer om livsmedelskontrollen på vår webbplats.

    Offentlig livsmedelskontroll

    För att förhindra att smittsamma djursjukdomar eller livsmedel som inte är säkra kommer in i EU finns det regler som gäller för import av livsmedel från länder utanför EU. Alla animaliska livsmedel (kött, fisk, mjölk, ägg och honung) ska gränskontrolleras av Livsmedelsverket. Du kan läsa mer om import av livsmedel på vår webbplats.

    Import, export och handel inom EU
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.