Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
I rapsolja finns det omkring 8 g omega-3 per 100 g.
Den uppgiften finns i vår livsmedelsdatabas och i en av våra rapporter: Matfett och oljor – analys av fettsyror och vitaminer.
Vad är omega-3?
Omega-3 fettsyror (eller n-3 fettsyrorna) är en grupp av fleromättade fettsyror. I gruppen ingår främst: C 18:3, C 20:5, C 22:5 och C 22:6. När man söker i livsmedelsdatabasen anges tyvärr inte gruppen omega-3, utan man får själv summera de fettsyror som räknas in. (Observera att detta inte blir en exakt beräkning, men det blir en tillräckligt bra uppskattning.)
1-2 matskedar rapsolja per dag
I vår information om fett skriver vi så här.
Fem till tio procent av den energi vi får i oss från maten bör komma från fleromättade fetter, varav ungefär en procentenhet från omega-3. Det motsvarar ungefär 2,5 till 3 gram omega-3-fett per dag. Det är lika mycket omega-3 som det finns i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja.