Till senaste kommentaren

Råd gällande kalcium vid graviditet och ämning vid vegansk och ekologisk kost

Hej!

Det har helt gått mig förbi att det utgås från att alla får i sig tillräckligt med kalcium för att växtbaserade drycker brukar vara berikade men att ekologiska livsmedel tydligen inte får berikas. Jag har läst informationen på er hemsida för gravida och ammande vid vegetarisk kost (https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/ammande/vegokunskap-for-gravida-och-ammande) men blir inte klok på vad jag bör göra.

Jag äter veganskt och ekologiskt och har nu bara en månad kvar på graviditeten och har följande frågor:
- Hur mycket kalcium tar kroppen upp från andra livsmedel, som nötter och spenat? Finns det risk för att få i sig för lite kalcium (utifrån vad som kan skada barnet) om en under graviditeten äter veganskt och inga berikade produkter? Hur kan det skada barnet?
- Vad bör jag göra nu? Rekommenderar ni kosttillskott? Går det att kompensera för ett eventuellt för lågt intag under största delen av graviditeten?
- Ni skriver att en ska få i sig 900 miligram per dag. Är det i form av kalciumkarbonat, trikalciumfosfat eller kalciumcitrat? Berikade produkter respektive kosttillskott verkar innehålla olika saker.
- Hur kommer det sig att ni inte tillåter berikning av ekologiska livsmedel?

Hälsningar
Emelie

Kommentarer

 • Hej Emelie!

  Jag förstår om du känner dig förvirrad och osäker på om du har fått i dig tillräckligt med kalcium under graviditeten. Om du har ätit varierat och inkluderat exempelvis nötter och spenat i din kost har du fått i dig en del kalcium och det tas upp bra. Under graviditeten ökar dessutom absorptionen av kalcium.

  Du har troligen inte nått upp i de rekommenderade mängderna, men barnets behov prioriteras alltid, så det är framför allt dina egna förråd som kan ha tömts ut. Så för din benhälsas skull är det bra om du ökar ditt intag av kalcium från mat eller tillskott, inte minst nu inför amningsperioden.

  Rekommendationen om 900 mg gäller oavsett vilken form av kalcium det rör sig om.

  Reglerna om ekologisk produktion är gemensamma för hela EU. Livsmedelsverket har vid flera tillfällen påpekat att reglera behöver ändras när det gäller berikning, men det finns ett generellt motstånd mot alla typer av tillsatser i ekologiska livsmedel. Numera är det tack och lov tillåtet att berika ekologiska barnmatsprodukter. Vi kommer att verka för en motsvarande ändring när det gäller livsmedel för vuxna. 

  Vänliga hälsningar
  Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.