Till senaste kommentaren

Råbiff - finns säker tillredningsmetod?

Hur gör man en råbiff hemma som är säker att äta? Har hört att man ska skära bort ytan på köttet eller nått sånt för att sen mala ner med en steriliserad kvarn? Stämmer det? Hur skär man köttet isf?

Kommentarer

 • Hej
  Det finns tyvärr inget sätt att tillaga råbiff så att det blir helt säkert. Att äta rått kött innebär att det finns en mer eller mindre stor risk för infektion med sjukdomsframkallande bakterier.
   
  Ehec och Salmonella
  De viktigaste hälsofarorna på råbiff gjord på svenskt kött är Ehec och Salmonella. Av dessa bedöms Ehec som mest betydelsefull eftersom den är mycket vanligare än Salmonella hos nötkreatur i Sverige.
   
  Putsning och värmebehandling av ytan
  Då bakterier huvudsakligen finns på köttytan kan putsning av ytliga hinnor på köttet vara en åtgärd som minskar halter av bakterier på köttet. Ett annat sätt som troligen är effektivare är att först värmebehandla ytan och sen putsa köttet. Värmebehandlingen kan göras antingen genom att doppa hela köttstycket i kokande vatten eller att bryna det runt om.

  För båda dessa metoder saknas det dock data att bedöma hur stor effekt det kan ha.

  Köttkvarnen ska alltid vara ren
  En ren köttkvarn är grundläggande för att inte det ska ansamlas bakterier i kvarnen som kan förorena det kött som mals. Men om det kött som mals redan från början är förorenat med sjukdomsframkallande bakterier har kvarnens renhet ingen betydelse. Bakterierna blandas in i köttet ändå.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.