Till senaste kommentaren

Quorn, frysta bär/frukt, smörgåspålägg & förpackningsdatum

Hej,

Är det ok att äta Quorn som gravid? Restriktioner kring mängd?

Hur är det med frysta bär och fryst frukt? Jag har för mig att man ska koka utländska frysta hallon men vad gäller andra bär?
I värmen har jag velat göra olika smoothies på jordgubbar, körsbär, blåbär och mango. Kan det finnas Listeria i frysta bär/frukt om man köpt i butik? Såg att det stod något om Listeria i frysta grönsaker på Livsmedelsverkets hemsida.

När det gäller färdigskivad ost, gäller det också att man skall äta nyförpackat pga Listeria? Gäller det både utländsk och svensktillverkad färdigskivad ost?

Generellt upplever jag att det sällan står förpackningsdatum på livsmedel utan ofta bara utgångsdatum på de livsmedel man ska kolla att de är nyförpackat som gravid ex ostar. Tips på hur man kan kontrollera på annat sätt så man vet om det är nyförpackat eller ej?

Mvh

Kommentarer

 • Hej
  Det går bra att äta både Quorn, skivad ost samt frysta bär och frukter när du är gravid. Det finns inga restriktioner kring mängd, men det bästa för hälsan är att äta en varierad kost.

  Koka frysta utländska hallon

  Livsmedelsverket har råd om att koka frysta utländska hallon. Det är ett generellt råd till alla konsumenter och inte enbart för gravida. Anledningen till kokrekommendationerna är att det ofta förekommer norovirus på dessa bär. Norovirus orsakar vinterkräksjuka, men skadar inte din bebis.  

  Andra frysta bär och frukter behöver inte kokas.

  Frysta grönsaker
  Det stämmer att det har varit ett europeiskt listeriautbrott orsakat av fryst majs. Livsmedelsverket har inga råd om att koka frysta grönsaker, men däremot har vi tagit fram nya råd för tinade frysta grönsaker. De ska förvaras i kylen och man ska äta dem inom några dagar.

  Inget lagkrav på produktionsdatum
  Det finns idag inget lagkrav på att tillverkare måste märka sina produkter med produktionsdatum.  Det är endast lagkrav på att bäst-före datum eller sista förbrukningsdag måste framgå av märkningen.  Det är synd eftersom det skulle underlätta för konsumenten att göra bedömning om en produkts ålder.

  Olika kylförvarade produkter har dessutom olika hållbarhetstid, vilket gör det svårt att räkna ut produktens ålder "baklänges". Det du kan göra om produktionsdatum inte framgår på förpackningen är antingen att använda varan i en upphettad rätt eller låta bli att äta den.

  Färdigskivad ost
  Du behöver inte tänka på att färdigskivad ost ska vara nyförpackad eftersom det är en hårdost i vilken listeriabakterien inte kan föröka sig.

  Kontakta tillverkare
  Många producenter väljer ändå att frivilligt märka ut produktionsdatum för att vara transparenta gentemot konsumenter. Därför kan det vara en idé att du som konsument framför önskemål om detta till tillverkare av produkter utan produktionsdatum.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.