Proteinkvalitet för växtbaserat protein - vegetarian
Hej,
jag har läst att man måste komplettera olika sorters växtbaserade livsmedel, exempelvis kidneybönor och ris, för att det ska bli fullvärdigt protein. Men spelar det någon roll om man kombinerar proteinet vid samma måltid eller är det okej bara man kombinerar under dagen?
jag har läst att man måste komplettera olika sorters växtbaserade livsmedel, exempelvis kidneybönor och ris, för att det ska bli fullvärdigt protein. Men spelar det någon roll om man kombinerar proteinet vid samma måltid eller är det okej bara man kombinerar under dagen?
Följ inlägget
0
följare
Proteinkvalitet för enskilda livsmedel har liten betydelse i praktiken
Det korta svaret är att det i praktiken har ytterst liten betydelse hur fullvärdigt proteinet är i ett enskilt livsmedel om man äter en varierad kost. Äter man inte alltför ensidigt så kompletteras detta under dagen.
Ät varierat så blir proteinkvaliteten bra över dagen
Det är proteinet i kombination med annan mat som ger en bra proteinkvalitet, det vill säga fullvärdigt protein. Det är alltså inte nödvändigt att kombinera exempelvis spannmål och baljväxter i varje måltid utan dessa kompletterar varandra under dagen. Man brukar få i sig tillräckligt av de olika aminosyrorna över en dag utan att behöva tänka på att komplettera olika vegetabiliska proteinkällor med varandra. I praktiken behöver friska personer som äter tillräckligt med mat inte fundera över proteinkomplettering eller proteinkvaliteten, om de inte äter väldigt ensidigt.
Enkelt även utan animalier
Det finns många proteinkällor i växtriket, som spannmål, baljväxter (bönor, linser och ärter), quorn, nötter och frön. Därför är det inte särskilt svårt att få tillräckligt med protein för vegetarianer, inte ens för dem som utesluter mjölk och ägg. Genom att äta olika slags livsmedel från växtriket varje dag kan man få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött och annan mat från djurriket.
Mer information
Vi har mer information på vår webbplats, läs gärna:
- Rubrikerna Protein för vegetarianer och veganer och Proteinkvalitet på vår webbsida om protein.
- Protein för vegetarianer på sidan 8 och Aminosyror och proteinkvalitet på sidan 25 i vår faktaskrift Protein - hur mycket är lagom.
- Tabell 1 på sidan 11 i Bra livsmedelsval för barn 2-17 år: "Ungefärligt proteininnehåll i några olika typer av vegetabiliska och animaliska livsmedel. Om animaliska livsmedel väljs bort, bör livsmedel från de båda andra kolumnerna finnas med varje dag."
- Våra råd om vegetarisk mat för vuxna.
Vänliga hälsningar