Mikroplast i mat och dryck?
Hur mycket plast, mikroplast finns det i maten vi äter och vattnet vi dricker? Hur farligt är det att få i sig mikroplast?
Följ inlägget
1
följare
Livsmedelsverket bedömer att man inte kan påstå att mikroplaster utgör en hälsorisk för människor, mot bakgrund av dagens kunskapsläge.
På vår webbsida om Mikroplast sammanfattas kunskapsläget i korthet. Med de fåtal undersökningar som gjorts hittills drar vi slutsatsen att förekomsten av mikroplast i livsmedel och dricksvatten i Sverige är mycket lågt.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Det är tillverkaren som har ansvar för att materialen som används är säkra när de används enligt instruktionerna. Livsmedelsverket har inte utfört egna tester av detta.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Jag förstår hur du tänker och ur ett perspektiv vore det förstås rimligt. Livsmedelsverket måste dock prioritera hårt i vad vi utreder när det gäller eventuella risker i livsmedel och hittills har inte forskningen gett sådana resultat att vi har prioriterat upp frågan om mikroplaster.
Oavsett specifika lagar och regler så har dock alla producenter av livsmedel ett ansvar för att deras livsmedel (inklusive förpackning) är säkra när de används som det är avsett. Tillverkaren av de produkter du sett har alltså ansvar för att plasten som används tål de angivna temperaturerna och tillagningstiderna utan att läcka skadliga ämnen till maten.
Vänliga hälsningar