Till senaste kommentaren

Pålägg gravid - korv och skinka, skivad och i bit ?

Hej är det okej att äta kalvkorv och kokt skinka ej från chark utan vakuumförpackade ?

Kommentarer

 • Hej
  Det framgår inte om det är en skivad produkt eller i bit.

  Är det en hel bit går korven/skinkan bra att äta fram till bäst-före datum. Är det en skivad produkt kan du äta den om den är nyförpackad. Med nyförpackad menas att det har gått högst en vecka sen produkten förpackades.

  Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets information och råd listeria.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Gäller samma sak om man fryser den kokta skinkan i 3 dagar och sen äter den, under 1 veckas period (skivad i vakumförpakning)
  Emilie
 • Hej!

  Om du köper kokt skinka som är skivad kan du äta den inom en vecka från förpackningsdag. När du fryser skinkan "stoppar" du antal dagar som den är förpackad, och när du tar fram den igen fortsätter du att räkna dagar. Till exempel du fryser in en skivad skinka som varit förpackad i 3 dagar, när du tar fram och tinar den räknar du vidare på antal dagar, det vill säga nästa dag blir dag 4.

  Med vänlig hälsning

  Christina L
 • Hej,
  Jag har i min butik svårt att hitta pålägg som inte varit förpackade mindre än en vecka. På vissa förpackningar står endast

  ​Om jag köper skinka från delikatessdisken, kan jag då räkna förpackningsdatum från den dagen jag köper eller hur ska man tänka där? 

  Sarah
 • Hej
  Ja, det stämmer. När du köper exempelvis skivad skinka i delikatessdisken kan du räkna inköpsdagen som förpackningsdag.

  Det beror på att när man köper skinka i charkdisken skivas den upp från en hel bit skinka. I den hela biten skinka förökas inte listeria i någon betydande omfattning, utan problemet med listeria uppstår i samband med skivningen. Då kommer bakterier åt att växa till sig på ett helt annat sätt än i en hel bit. Detta är förklaringen till att man kan räkna inköpsdagen som förpackningsdag.

  Själva skinkbiten som skivas upp måste hålla sig inom bäst-föredatumet.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.