Till senaste kommentaren

Pålägg gravid - korv och skinka, skivad och i bit ?

Hej är det okej att äta kalvkorv och kokt skinka ej från chark utan vakuumförpackade ?
(Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej
    Det framgår inte om det är en skivad produkt eller i bit.

    Är det en hel bit går korven/skinkan bra att äta fram till bäst-före datum. Är det en skivad produkt kan du äta den om den är nyförpackad. Med nyförpackad menas att det har gått högst en vecka sen produkten förpackades.

    Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets information och råd listeria.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
    (Uppdaterad )
  • Gäller samma sak om man fryser den kokta skinkan i 3 dagar och sen äter den, under 1 veckas period (skivad i vakumförpackning)
  • Hej!

    Om du köper kokt skinka som är skivad kan du äta den inom en vecka från förpackningsdag. När du fryser skinkan "stoppar" du antal dagar som den är förpackad, och när du tar fram den igen fortsätter du att räkna dagar. Till exempel du fryser in en skivad skinka som varit förpackad i 3 dagar, när du tar fram och tinar den räknar du vidare på antal dagar, det vill säga nästa dag blir dag 4.

    Med vänlig hälsning

    Christina L
    (Uppdaterad )
  • Hej,

    ​Om jag köper skinka från delikatessdisken, kan jag då räkna förpackningsdatum från den dagen jag köper eller hur ska man tänka där?

  • Hej
    Ja, det stämmer. När du köper exempelvis skivad skinka i delikatessdisken kan du räkna inköpsdagen som förpackningsdag.

    Det beror på att när man köper skinka i charkdisken skivas den upp från en hel bit skinka. I den hela biten skinka förökas inte listeria i någon betydande omfattning, utan problemet med listeria uppstår i samband med skivningen. Då kommer bakterier åt att växa till sig på ett helt annat sätt än i en hel bit. Detta är förklaringen till att man kan räkna inköpsdagen som förpackningsdag.

    Själva skinkbiten som skivas upp måste hålla sig inom bäst-föredatumet.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
    (Uppdaterad )
  • Hej! Om man köper en färdig skinkmacka på ett café. Kan man äta den? Jag menar hur ska man veta när det är förpackad?

    Sen om man ändå skulle äta skinka som gått mer än en vecka från tillverkningsdagen,märker man av det då? Eller man märker själv ingenting men att bakterien går över till fostret?

    Tack för svar!
    Lilit
  • Hej!

    Om du vill köpa en färdig skinksmörgås på till exempel ett café kan du fråga om personalen vet om skinkan är från en nyförpackad förpackning. Om du inte kan fråga eller om personalen inte vet är det bäst att avstå från smörgåsen.

    De vanligaste symtomet för listeria är att man får influensaliknande symtom som huvudvärk och feber. Du kan läsa mer om listeria på vår webbplats.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
  • Hej,

    Är det okej att äta rostbiff och t.ex. parmaskinka som man köper i charkdisken som precis blivit uppskuren? Eller är det något man som gravid borde undvika helt?

    Tack på förhand

    Hälsningar Malin

    Malin
  • Hej, tack för din fråga!

    Det går bra att äta rostbiffen upp till en vecka efter att den skivades upp. Efter mer än en vecka så finns risk för listeria.

    Parmaskinka kan innehålla parasiten toxoplasma. Som gravid bör du därför hetta upp parmaskinka till rykande het eller frysa den (-18 grader) i minst 3 dagar innan du äter den. Då dör parasiten.

    På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Hej, gäller samma info en bit ovan gällande att köpa i delikatessen rökt kalkon? Står exempel skinka och rostbiff i annat inlägg. Men står inte om det är rökt eller kokt skinka. Men räknas även förpackningsdagen för rökt kalkon som dagen man köper det över disk? Vet att man kan äta kalkon om hettas upp om det gått mer än 1 veckan sedan förpackning. 

    Louise Nilsson
  • Hej
    Ja det gäller även rökt kalkon som köps över disk.
    Rådet om att äta skivat pålägg inom en vecka gäller kokt medvurst, rökt och kokt skinka samt kalkon. Lufttorkad skinka, rökt medvurst och salami kan ätas under längre tid.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Gäller detta även färdigskivad ost? Att den ska vara nyförpckad?
    Kia
  • Hej
    Nej, skivad ost behöver inte vara nyförpackad. Listeria trivs inte i skivbar ost.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
  • Hej,
    Om man köper en hel rökt skinka och skivor upp själv vad gäller då?
    Ida
  • Hej Ida och tack för din fråga!

    Hel rökt skinka som du skivar själv kan du äta under hela hållbarhetstiden.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • får man äta pålägg (grillad kyckling, rökt kalkon, pastrami osv) om det gått mer än en vecka från förpackningen men är inom bäst före datumet, om man till exempel hettar upp det i en toast eller i ugnen på mackan.
    Emma
  • Hej Emma!

    Tack för din fråga!
    Ja, om det har gått mer än en vecka från förpackningsdagen för skivade pålägg, exempelvis rökt kalkon, så går det bra att äta dem i en upphettad maträtt. De behöver vara upphettade till rykande hett.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Hej, in man även äta salami från charkdisken (inom en vecka) eller gäller något annat salami?
    Viktoria
  • Hej Viktoria!

    Tack för din fråga!
    Salami, både på bit och skivad, kan du äta under hela hållbarhetstiden om du har fryst den i minst tre dygn först. Att den behöver frysas beror på att den kan innehålla parasiten toxoplasma.

    Listeria monocytogenes (livsmedelsverket.se)
    Toxoplasma (livsmedelsverket.se)

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Men skivad skinka kan jag inte äta om jag fryst den tre dagar, det gäller bara salami?
    Anna Leiler
  • Hej Anna och tack för din fråga!

    Det är lite olika risker för skivad skinka och salami. Som det står längre upp i tråden så kan du äta skivad skinka inom en vecka efter förpackningsdatum, den behöver inte frysas innan.

    Om du fryser den så stoppar du däremot tiden du kan äta den. Om du till exempel fryser in skinkan när det är tre dagar kvar tills det har gått en vecka så kan du när du har tinat den äta den i tre dagar till, oavsett om du fryst den i två dagar eller i flera månader.

    Hoppas det blev tydligare.
    Vendela
  • Kan jag som gravid äta lökkorv?
    Elin
  • Hej!
    Ja det går att äta lökkorv när du är gravid.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
  • Hej
    Igår åt jag en pizza och efter jag ätit pizzan berättade dem att det hade legat icke uppvärmd parmaskinka på den. Finns det risk att jag fått i mig toxplasma av detta?
    Sofie
  • Hej
    Tack för din fråga.

    Liten risk för toxoplasma i lufttorkad skinka
    Det finns en liten risk för toxoplasma i kött som inte har värmebehandlats. Jag vill ändå poängtera att det är mycket ovanligt att foster infekteras. Enligt undersökningar beräknas ungefär 20 procent av alla gravida i Sverige vara immuna mot toxoplasma. Det innebär att de har smittats av parasiten tidigare i sitt liv. För gravida som inte är immuna är risken för att få ett infekterat barn ändå mycket, mycket liten. Av över 100 000 bebisar som föds varje år i Sverige får några få barn infektionen. Den visar sig främst i form av synskador.

    Alla grisar inte infekterade
    Även om Livsmedelsverket har valt att ge råd om bland annat lufttorkat kött och toxoplasma betyder det inte att alla lufttorkade skinkor innehåller parasiten. Tyvärr har vi inga data på hur förekomsten av toxoplasma i just italienska grisar, men enligt tabell 4 i Livsmedelsverkets riskvärdering om toxoplasma är förekomsten i tamgris mellan 1-14 procent i olika europeiska länder.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
  • Kan man som gravid äta pålägg som tex cognacsmedwurst, norrbodakorv och liknande om man fryser den 3 dygn innan? Kan man isåfall äta den hela hållbarhetstiden, eller är det något visst antal dagar med det också?
    Anonym
  • Hej!

    Tack för din fråga!
    Det går bra att äta varmrökt medvurst såsom cognacmedvurst, norrboda och prickig korv under hela hållbarhetstiden om den har varit fryst i minst tre dygn. Det gäller både skivad och på bit.

    Fråga Liv - cognacsmedvurst

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Hej! Jag åt en tunnbrödsrulle när jag var i v.4 (visste ej jag var gravid då) med någon slags skivad skinka eller kalkon i. Nu blir jag orolig för detta då man inte ska äta sånt. Bör jag kolla upp detta på något vis? Är 4 veckor sedan och kom att tänka på det nu.
    Louise
  • Hej!
    Om du har råkat få i dig något av misstag eller innan du visste om att du var gravid är det troligtvis ingen fara eftersom du fortfarande mår bra. 
    Men det är så klart bra att hädanefter följa våra råd till gravida så gott det går.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.