Pålägg gravid - korv och skinka, skivad och i bit ?
Hej är det okej att äta kalvkorv och kokt skinka ej från chark utan vakuumförpackade ?
Följ inlägget
10
följare
Det framgår inte om det är en skivad produkt eller i bit.
Är det en hel bit går korven/skinkan bra att äta fram till bäst-före datum. Är det en skivad produkt kan du äta den om den är nyförpackad. Med nyförpackad menas att det har gått högst en vecka sen produkten förpackades.
Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets information och råd listeria.
Med vänlig hälsning
Om du köper kokt skinka som är skivad kan du äta den inom en vecka från förpackningsdag. När du fryser skinkan "stoppar" du antal dagar som den är förpackad, och när du tar fram den igen fortsätter du att räkna dagar. Till exempel du fryser in en skivad skinka som varit förpackad i 3 dagar, när du tar fram och tinar den räknar du vidare på antal dagar, det vill säga nästa dag blir dag 4.
Med vänlig hälsning
Om jag köper skinka från delikatessdisken, kan jag då räkna förpackningsdatum från den dagen jag köper eller hur ska man tänka där?
Ja, det stämmer. När du köper exempelvis skivad skinka i delikatessdisken kan du räkna inköpsdagen som förpackningsdag.
Det beror på att när man köper skinka i charkdisken skivas den upp från en hel bit skinka. I den hela biten skinka förökas inte listeria i någon betydande omfattning, utan problemet med listeria uppstår i samband med skivningen. Då kommer bakterier åt att växa till sig på ett helt annat sätt än i en hel bit. Detta är förklaringen till att man kan räkna inköpsdagen som förpackningsdag.
Själva skinkbiten som skivas upp måste hålla sig inom bäst-föredatumet.
Med vänlig hälsning
Sen om man ändå skulle äta skinka som gått mer än en vecka från tillverkningsdagen,märker man av det då? Eller man märker själv ingenting men att bakterien går över till fostret?
Tack för svar!
Om du vill köpa en färdig skinksmörgås på till exempel ett café kan du fråga om personalen vet om skinkan är från en nyförpackad förpackning. Om du inte kan fråga eller om personalen inte vet är det bäst att avstå från smörgåsen.
De vanligaste symtomet för listeria är att man får influensaliknande symtom som huvudvärk och feber. Du kan läsa mer om listeria på vår webbplats.
Med vänlig hälsning
Är det okej att äta rostbiff och t.ex. parmaskinka som man köper i charkdisken som precis blivit uppskuren? Eller är det något man som gravid borde undvika helt?
Tack på förhand
Hälsningar Malin
Det går bra att äta rostbiffen upp till en vecka efter att den skivades upp. Efter mer än en vecka så finns risk för listeria.
Parmaskinka kan innehålla parasiten toxoplasma. Som gravid bör du därför hetta upp parmaskinka till rykande het eller frysa den (-18 grader) i minst 3 dagar innan du äter den. Då dör parasiten.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Vänliga hälsningar
Tack för din fråga!
Ja, om det har gått mer än en vecka från förpackningsdagen för skivade pålägg, exempelvis rökt kalkon, så går det bra att äta dem i en upphettad maträtt. De behöver vara upphettade till rykande hett.
Med vänlig hälsning
Tack för din fråga!
Salami, både på bit och skivad, kan du äta under hela hållbarhetstiden om du har fryst den i minst tre dygn först. Att den behöver frysas beror på att den kan innehålla parasiten toxoplasma.
Listeria monocytogenes (livsmedelsverket.se)
Toxoplasma (livsmedelsverket.se)
Med vänlig hälsning
Igår åt jag en pizza och efter jag ätit pizzan berättade dem att det hade legat icke uppvärmd parmaskinka på den. Finns det risk att jag fått i mig toxplasma av detta?
Tack för din fråga.
Liten risk för toxoplasma i lufttorkad skinka
Det finns en liten risk för toxoplasma i kött som inte har värmebehandlats. Jag vill ändå poängtera att det är mycket ovanligt att foster infekteras. Enligt undersökningar beräknas ungefär 20 procent av alla gravida i Sverige vara immuna mot toxoplasma. Det innebär att de har smittats av parasiten tidigare i sitt liv. För gravida som inte är immuna är risken för att få ett infekterat barn ändå mycket, mycket liten. Av över 100 000 bebisar som föds varje år i Sverige får några få barn infektionen. Den visar sig främst i form av synskador.
Alla grisar inte infekterade
Även om Livsmedelsverket har valt att ge råd om bland annat lufttorkat kött och toxoplasma betyder det inte att alla lufttorkade skinkor innehåller parasiten. Tyvärr har vi inga data på hur förekomsten av toxoplasma i just italienska grisar, men enligt tabell 4 i Livsmedelsverkets riskvärdering om toxoplasma är förekomsten i tamgris mellan 1-14 procent i olika europeiska länder.
Med vänlig hälsning,
Tack för din fråga!
Det går bra att äta varmrökt medvurst såsom cognacmedvurst, norrboda och prickig korv under hela hållbarhetstiden om den har varit fryst i minst tre dygn. Det gäller både skivad och på bit.
Fråga Liv - cognacsmedvurst
Med vänlig hälsning