Till senaste kommentaren

Omega-3 algolja till vegetarianer

Hej!
Vi äter vegetariskt i vår familj. Vi har därför valt att äta algolja som ett sätt att få i oss EPA och DHA. De kapslar vi äter innehåller 167 mg dha och 83 mg epa per kapsel Hur mycket bör man få i sig per dag, vuxen och barn? Vi äter i övrigt mycket rapsolja. Vad anser Livsmedelsverket om algolja som källa till omega 3?

Kommentarer

 • Hej Hanna!

  Algolja kan vara ett bra sätt att få i sig de viktiga fettsyrorna. Vissa algtillskott kan innehålla alltför höga halter av jod, men algolja innehåller endast ytterst små mängder jod. Jod är visserligen ett livsviktigt ämne, men för högt intag kan vara skadligt både för barn och för vuxna. Därför är Livsmedelsverkets rekommendation att inte ge barn eller vuxna algpreparat eller andra kosttillskott som innehåller jodhalter som överskrider rekommenderat dagligt intag av jod. Läs gärna mer om jod och rekommenderat intag av jod på vår webb.

  Rekommenderade mängder
  Vad gäller mängden av omega-3-fetter så rekommenderar Livsmedelsverket att gravida som inte äter fisk får råd om tillskott med 200 mg DHA per dag. Någon motsvarande rekommendation för småbarn finns inte.

  Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, bedömer att ett intag av 100 mg DHA per dag är tillräckligt för barn från 6-24 månaders ålder och FAO/WHO anger att ett adekvat intag är 10-12 mg/kg kroppsvikt. Det vetenskapliga stödet för att barn som inte äter fisk behöver kosttillskott med DHA är dock svagt. Men det är med största sannolikhet inte skadligt med extra DHA och kan möjligen ha positiva effekter.

  Fisk är bästa källan
  Allra bäst skulle det dock vara med fisk. Så skulle ni kunna tänka er att låta barnen få fisk någon gång i bland vore det toppen. Anledningen till att fisk är bättre är att det finns studier som visar att tillskotten inte ger samma effekt. Dessutom innehåller fisken andra näringsämnen och troligen även andra bioaktiva ämnen.

  Rapsolja räcker bra
  Även utan både fisk och tillskott kan barnet få i sig tillräckligt med omega-3 från rapsolja och rapsoljebaserade matfetter. För att täcka behovet av essentiella fettsyror duger det med de korta omega-3-fettsyrorna som finns i till exempel rapsolja.

  Här är också en länk till våra sidor om vegetarisk mat.

  Vänliga hälsningar Åsa
  Åsa B
  (Uppdaterad )
 • Hej, vidare på detta ämne:
  Jag har försökt räkna på hur mycket rapsolja per dag ett barn skulle behöva om den inte äter fisk.

  Jag hittar information om att 100 g rapsolja innehåller 300% av det dagliga intaget av DHA. 100 g rapsolja är ca 111 ml (1,1 dl). 100% av det dagliga intaget skulle då innebära ca 37 ml, alltså ca 7,5 tsk.

  Låter detta korrekt?
  Och isåfall, stämmer detta för både barn (6-24 månader) och vuxna?
  Hur mycket rapsolja skulle ni uppskatta/rekommendera att ett barn som inte äter fisk behöver få i sig?

  Vänliga hälsningar, Stina
  Stina
 • Hej Stina!

  Rapsolja är en utmärkt källa till omega 3, men den innehåller inte DHA, utan bara korta omega-3-fettsyror. En del av dessa kan i kroppen omvandlas till DHA. För de allra minsta barnen är det viktigt att få i sig DHA. Därför rekommenderas kvinnor som ammar att äta fet fisk eller att ta tillskott med DHA och barn som får modersmjölksersättning får DHA från den. Efter spädbarnsåret räcker det däremot med andra omega-3-fettsyror. 

  För barn rekommenderas att 5-10 procent av energin kommer från fleromättat fett, varav minst 1 procent bör vara omega-3-fett. För barn under två år motsvarar det cirka 5-10 gram per dag, varav cirka1 gram omega-3-fett, och för en femåring cirka 10 gram per dag, varav cirka 2 gram omega-3-fett.

  1 tsk rapsolja innehåller ca 0,4 g linolensyra (omega 3). För att täcka hela behovet av omega 3 skulle det alltså behövas 2,5 tsk till ett barn under två år och dubbelt så mycket för en femåring. Det är dock alltid bäst att få i sig näringen från flera olika livsmedel.

  Här kan du läsa mer om omega 3 och andra fettsyror: Fleromättat fett, omega-3, omega-6 (livsmedelsverket.se).

  Vänliga hälsningar
  Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.