Nystart av företag som Odlar gourmèsvamp, vad gäller?
Hej.
Är en passionerad hobbymykolog som
är på god väg att starta ett företag vars inriktning är att till en början kultivera och sälja gourmetsvamp till restauranger och ev närliggande butiker,
Samt även med tiden kultivera och processa medicinsk svamp för att utvinna extrakt för försäljning.
Vad är det för stadgar/regler/lagar som gäller och vars kan jag läsa på mer kring allt detta?
Jag vet att detta är något utav en mer ovanlig typ av företagsinriktning här i Sverige eller i norden överhuvudtaget,
så jag vänder mig direkt till er som är specialister kring dessa frågor,
Vill att allt ska gå rätt till från första början.
All input och information är välkommen, ju mer ju bättre.
Mvh
J Jonasson.
Är en passionerad hobbymykolog som
är på god väg att starta ett företag vars inriktning är att till en början kultivera och sälja gourmetsvamp till restauranger och ev närliggande butiker,
Samt även med tiden kultivera och processa medicinsk svamp för att utvinna extrakt för försäljning.
Vad är det för stadgar/regler/lagar som gäller och vars kan jag läsa på mer kring allt detta?
Jag vet att detta är något utav en mer ovanlig typ av företagsinriktning här i Sverige eller i norden överhuvudtaget,
så jag vänder mig direkt till er som är specialister kring dessa frågor,
Vill att allt ska gå rätt till från första början.
All input och information är välkommen, ju mer ju bättre.
Mvh
J Jonasson.
Följ inlägget
1
följare
Svampodling räknas som primärproduktion och din verksamhet ska registreras hos länsstyrelsen om du tänkt släppa ut mer än 2 500 kilo odlad svamp på marknaden per år. Det händer att de kunder du har vill att du ska vara registrerad för att köpa dig och i sådana fall kan du registerea dig ändå även om du inte skulle komma upp i 2500kg/år.
Det finns en e-tjänst för registrering på länsstyrelsernas webbplats. Tjänsten kräver e-legitimation.
e-tjänst för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktion
I primärproduktion ingår också olika verksamheter som hänger ihop med primärproduktion, som transport, lagring och hantering av primärprodukter på produktionsplatsen. Även transport av av vissa primärprodukter från produktionsplatsen till en livsmedelsanläggning ingår, om produktens inte har ändrats i stor grad.
Hantering innebär till exempel att primärprodukterna behandlas på olika sätt för att de ska kunna presenteras på ett bättre sätt. Till exempel att de tvättas, att blast eller vissna blad tas bort, att man sorterar och utför enklare paketering av hel frukt och grönsaker. Hantering är även slakt och rensning av vildfångad fisk på en fiskebåt, förutom på frysfartyg och fabriksfartyg. Jakt av och urtagning av frilevande vilt räknas också som primärproduktion.
Primärproduktion (livsmedelsverket.se)
Vidare förädling av din svamp räknas inte som primärproduktion och den delen av ditt företag kan komma att behöva registreras hos kommunen. Läs mer här:
Gränsen mellan primärproduktion och senare led - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)
Mer information om svamp finns här:
Svamp - handel och kontroll (livsmedelsverket.se)
Normal (diva-portal.org)
Handelssvamp : Nordiskt frågeformulär, inklusive rådgivande listor över ätlig svamp som är lämplig eller olämplig att marknadsföra. För aktörer inom livsmedelssektorn som importerar och omsätter svamp (grossister, dagligvaruhandel och restauranger) och livsmedelskontrol (diva-portal.org)
Vänliga hälsningar