Hur definieras Nya livsmedel/Novel food?

Hej,

Vi vill lansera ett kosttillskott bestående av två bakterier. Ingen av bakterierna finns med på QPS-listan. Vi måste alltså få vår produkt godkänd som Novel food och upptagen i Union list. Frågan är om vi kan betrakta produkten som ETT Novel food och alltså ställa samman en enda ansökan, vilket vi föredrar, eller om vi måste göra TVÅ ansökningar, en för varje bakterie.

Det hänger alltså på hur ett Novel food definieras. Vi har sett de definitioner som finns i EU-lagstiftingen, men vi kan inte finna stöd vare sig att ett Novel food kan vara sammansatt av mer en komponent eller att ett Novel food bara kan vara en enda komponent.

Vi behöver alltså hjälp att klara ut detta.
/Tacksam för klargörande svar och med vänlig hälsning

Björn (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Björn,

  Tack för din fråga.

  Först och främst vill jag påpeka att det inte är produkter som godkänns som nya livsmedel utan själva livsmedlet.

  Om ni skulle ansöka och få det nya livsmedlet godkänt så blir det godkänt för alla företag att sälja inom EU, såvida ni inte har fått det godkänt med uppgiftsskydd. Uppgiftsskyddet gäller då i 5 år, varefter godkännandet blir tillgängligt för alla.

  Sen vill jag också understryka att QPS-listan inte är ett lagbindande dokument utan bara en lista över sådana mikroorganismer som EFSA har sökt upp i litteraturen och genom de uppgifterna ansett som säkra. Listan är alltså inte en lista över mikroorganismer som är godkända nya livsmedel.

  Godkända nya livsmedel finns i unionsförteckningen. I den så kallade Novel foods-katalogen finns vissa mikroorganismer upptagna där det anges om man ansett att de är nya livsmedel eller inte. Läs mer om nya livsmedel på vår webbplats.

  Med det sagt så ser jag ingen begränsning för er att göra en ansökning om godkännande av båda bakterierna i en och samma ansökning - var för sig eller i kombination. Det finns sådana godkännanden i unionsförteckningen, till exempel
  • Extrakt från Panax notoginseng och Astragalus membranaceus 
  • Kitosanextrakt av svamp (Agaricus bisporus, Aspergillus niger)
  • Extrakt av tre växtrötter (Cynanchum wilfordii Hemsley, Phlomis umbrosa Turcz. och Angelica gigas Nakai)
  • Infusion från kaffeblad av Coffea arabica L. och/eller Coffea canephora Pierre ex A. Froehner
  Det är EU-kommissionen som vid mottagande av ansökan avgör om identiteten på ert livsmedel är korrekt beskriven och vilket livsmedel som avses i beslutet om godkännande eller inte.

  Hoppas att detta klargör din fråga.

  Vänliga hälsningar,
  Astrid
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.