Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Farligt med nitrit under graviditet?

Hejsan! Jag heter Hanna och jag har en fråga angående nitrit. Det var nämligen så att jag för ett tag sen läste på KRAV:s hemsida att barn till gravida som äter mycket chark med nitrit under graviditeten löper ökad risk för hjärntumör. Jag hörde av mig till dem och de uppgav källan till detta som var framtagen av en stor grupp forskare. Om det nu är så, kanske det är något att börja ta upp med gravida? Det står ju ingenstans att man ska äta måttligt med mat som innehåller nitrit. Det brukar ju stå att leverpastej och kokt skinka går bra att äta under graviditeten och det innehåller ju nitrit!
Vänlig hälsning

Kommentarer

 • Hej Hanna!
  ​​​​
  I den senaste WCRF-rapporten, som är en omfattande, internationell sammanställning av vetenskapen om kost och cancer, tar man upp konsumtion av rött och processat (inklusive nitritbehandlat) kött som en riskfaktor för kolorektalcancer, alltså cancer i tjock- och ändtarmen. För den skull bör konsumtionen av dessa livsmedel ej överdrivas och processat kött framhålls som en större riskfaktor än rött kött.

  Livsmedelsverket har mot bakgrund av dessa resultat tagit fram ett råd om rött och processat kött som säger: Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark.

  Detta råd gäller alla konsumenter, alltså både gravida och även barn (rådet har dock inte räknats om för barns kroppsvikt).

  När det gäller sambandet nitrit och hjärntumörer hos barn är det mycket svagare, om det ens går att säkerställa i kontrollerade undersökningar. Livsmedelsverkets råd om rött och processat kött bör alltså ge tillräcklig vägledning i detta fall.

  Hälsar
  Per Ola Darnerud
  Toxikolog, risk- och nyttovärderare
  Risk- och nyttovärderingsavdelningen
  Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.