Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är det farligt att äta mögligt bröd?

Precis när min dotter på 4 år hade ätit två skivor vitt bröd upptäckte vi att de andra skivorna i påsen hade mögelfäckar på sig ( trots innan bäst före-datum). Är nu mycket orolig för att detta kan ha skadat henne. Hur farligt är det med aflatoxiner som finns i mögel och hur mycket måste man få i sig för att det ska bli farligt?

Josefine Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej

    Mögelfläcken i ditt bröd skulle kunna ha orsakat att det finns mögelgift i brödet, men det behöver inte vara så. Visst kan vissa mögelsvampar bilda mögelgifter, men det gäller inte alla och det sker inte heller i alla lägen. Det går tyvärr inte att avgöra enbart utifrån mögelfläckens utseende.

    När det gäller mat som har spontanmöglat i hemmet, så kan man inte heller generellt knyta vissa mögelsvampar eller mögelgifter till specifika produkter eftersom det i köket finns svampsporer från många olika miljöer och ursprung som kan infektera och tillväxa i maten, t.ex. bröd. För att inte utsätta sig för onödig exponering av mögelgifter, bör man därför av försiktighetsskäl undvika att äta bröd som möglat.

    Det finns många olika sorters mögelgifter och de kan ge upphov till olika negativa hälsoeffekter hos människor. Dessa kan vara både akuta, som t.ex. magsjuka, och sådana som uppstår efter längre tid, t.ex. njurskador. I Sverige är det mycket ovanligt att maten innehåller så höga halter mögelgifter att vi blir akut sjuka. För att långvariga effekter av mögelgifter ska uppstå krävs att man exponeras för mögelgifter i något lägre halter under lång tid, det vill säga under flera år. Därför är risken liten att ett par brödskivor från ett mögligt bröd vid ett enstaka tillfälle ska ha skadat din dotter.

    Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats om mögelsvampar och om mögelgifter:

    Med vänlig hälsning,

    Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.