Mögligt bröd gravid

Hej. Är det farligt om man råkat äta mögligt bröd när man är gravid? Kan fostret skadad av det?

Kommentarer

 • Hej,
  tack för din fråga.

  Nej, det är inte farligt för dig eller fostret om du råkat äta mögligt bröd någon gång. Skulle du äta det ofta i större mängder, under en längre tid, kan det skapa problem.

  Hur du undviker mögliga livsmedel
  Livsmedelsverket har råd om hur du undviker att maten möglar och vad du kan göra med vissa livsmedel om de redan möglat: Mögliga livsmedel.

  Mögelsvampar och mögelgifter
  Det finns många olika sorters mögelgifter och de kan ge upphov till olika negativa hälsoeffekter hos människor. Dessa kan vara både akuta, som t.ex. magsjuka, och sådana som uppstår efter längre tid, t.ex. njurskador. I Sverige är det mycket ovanligt att maten innehåller så höga halter mögelgifter att vi blir akut sjuka. För att långvariga effekter av mögelgifter ska uppstå krävs att man exponeras för mögelgifter i något lägre halter under lång tid, det vill säga under flera år.

  Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats om mögelsvampar och om mögelgifter.

  Med vänlig hälsning


  Ingela
 • Hej,

  Gäller samma sak om man råkat äta en morot som hade mögel på sig?
  Kajsa
 • Hej Kajsa,
  tack för frågan.

  Ja, det gäller samma sak för andra livsmedel. Råkar man få i sig mögel någon gång så innebär det inte någon risk att oroa sig för. Det går inte att undvika mögel helt och hållet, men det är viktigt att undvika det så mycket som möjligt.

  Vänliga hälsningar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.