Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
tack för frågan. Det korta svaret är att ur både miljö- och klimatsynpunkt är det bättre att välja kikärtor och andra baljväxter framom nötkött. Ett av våra tips för miljösmarta matval är att "Minska på köttportionen och ät mer vegetariskt. Det är bra att ersätta en del av köttet med vegetabilier som rotfrukter, spannmål, ärter och bönor." Du kan läsa mer om detta på våra sidor om miljösmarta matval.
Några orsaker till att produktionen av baljväxter och andra vegetabilier har lägre miljö- och klimatpåverkan är att dessa oftast orsakar mindre växthusgasutsläpp per kilo livsmedel, kräver mindre vattenanvändning och är resurseffektivare i och med att vi kan använda det vi odlar direkt som humanföda istället för att odla foder som går till djuren som sedan blir mat för oss människor. Djurens foderomvandling gör att både energi och näring "förloras" ur systemet. Samtidigt finns det fördelar med att hålla nötkreatur. De kan äta sådant som människor inte kan tillgodogöra sig, till exempel gräs, och de bidrar till biologisk mångfald om de genom sitt betande bidrar till att hålla landskapen öppna.
Du kan läsa mer och jämföra på våra sidor om miljösmarta matval - kött och chark samt miljösmarta matval - grönsaker, baljväxter och frukt.
Allt gott,