Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
tack för frågan. Det korta svaret är att ur både miljö- och klimatsynpunkt är det bättre att välja kikärtor och andra baljväxter framom nötkött. Ett av våra tips för miljösmarta matval är att "Minska på köttportionen och ät mer vegetariskt. Det är bra att ersätta en del av köttet med vegetabilier som rotfrukter, spannmål, ärter och bönor." Du kan läsa mer om detta på våra sidor om miljösmarta matval.
Några orsaker till att produktionen av baljväxter och andra vegetabilier har lägre miljö- och klimatpåverkan är att dessa oftast orsakar mindre växthusgasutsläpp per kilo livsmedel, kräver mindre vattenanvändning och är resurseffektivare i och med att vi kan använda det vi odlar direkt som humanföda istället för att odla foder som går till djuren som sedan blir mat för oss människor. Djurens foderomvandling gör att både energi och näring "förloras" ur systemet. Samtidigt finns det fördelar med att hålla nötkreatur. De kan äta sådant som människor inte kan tillgodogöra sig, till exempel gräs, och de bidrar till biologisk mångfald om de genom sitt betande bidrar till att hålla landskapen öppna.
Du kan läsa mer och jämföra på våra sidor om miljösmarta matval - kött och chark samt miljösmarta matval - grönsaker, baljväxter och frukt.
Allt gott,