Miljöpåverkan: nötkött - kikärtor?

Vad är skillnaden miljömässigt på nötfärs och kikärtor?
Ellinor Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej,
    tack för frågan.

    Det mycket korta svaret är att ur både miljö och klimatsynpunkt är det betydligt bättre att välja kikärtor. Även ur näringssynpunkt är det ett bra val, då kikärtor innehåller mycket protein.

    Skillnaden beror till stor del på att energin och näringen i kikärtorna kommer människan till del direkt, utan omvägen över djuren. Djurens foderomvandling gör att både energi och näring "förloras" ur systemet. Nötkreatur släpper dessutom ut en hel del metan som är negativt för klimatet.

    Samtidigt finns det fördelar med att hålla nötkreatur. De kan äta sådant som människor inte kan tillgodogöra sig, till exempel gräs, och de bidrar till variation i landskapet.

    Du kan läsa mer om detta på våra miljösidor om Kött och chark och om Frukt, bär, grönsaker och baljväxter.

    Välkommen igen!
    Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.