Matsvinn - skänka mat till behövande?

Hej

Jag arbetar extra i en livsmedelsbutik som har en delikatess med färskvaror och varm matbuffé. Efter varje pass slängs det flera kilo mat, samtidigt så bor det hemlösa bara rätt över gatan varför får man enligt regelverket inte skänka bort den överblivna maten till behövande?
Är det Skatteverket eller Livsmedelsverket eller båda som stoppar detta?
Vet att Skatteverket vill att personal som får mat ska förmånsbeskattas, men när mat slängs och det kan ges till behövande vad är det som stoppar det? Upplevt detta på andra institutioner också som teatrar och museum som inte vågat skänka överbliven mat för rädsla av att det skulle komma ut.

Kommentarer

 • Hej!

  Stort tack för din fråga och härligt att höra att du är engagerad av ta vara på maten.

  Skänka mat från buffé kan vara ok
  Livsmedelslagen utesluter inte att livsmedel som har stått framme i servering/buffé på ett säkert sätt kan omhändertas och sparas för senare användning/eller redistribueras (skänkas bort). Företagarens rutiner och åtgärder för bland annat återuppvärmning och förebyggande av risken för kontaminering är dock av avgörande betydelse.

  På denna länk i KontrollWiki kan du under rubriken Buffé läsa följande:
  Det innebär en risk att spara mat som har stått framme på en buffé, eftersom den kan ha kontaminerats av gästerna. Innan företagaren väljer att spara maten ska denne ha övervägt riskerna för att maten inte längre är säker. Företagaren bör i sitt övervägande ta med hur länge maten har stått framme, hur många gäster den exponerats för, om maten stått obevakad, om den stått med eller utan skyddande lock, hur varm­hållning och kallhållning fungerat och liknande. 

  Här kan du också läsa mer om att skänka mat: Skänka mat - livsmedelsdonationer.

  Och här (handlar om offentliga verksamheter men det är samma regler som gäller alla livsmedelsföretag): Kommunala verksamheter - Måltidsbloggen

  Förmånsbeskattning
  Det stämmer att mat som säljs till ett lägre pris ska förmånsbeskattas då det är en kostförmån.

  Lyft frågan med din arbetsgivare för att se vilka möjligheter det finns för er att ta vara på maten.

  Med vänlig hälsning
  Karin F

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.