Matlagningsvin - gravid

Hej! Jag är gravid och undrar om det är ok att använda matlagningsvin i maten. Har försökt läsa mig till eventuell alkohol innehåll men hittar bara formuleringen ”under 1,2 viktprocent alkohol”. Vet ej riktigt vad det betyder.
Tack för svar och en superbra tjänst.
Josefine

Kommentarer

  • Hej Josefine,
    tack för frågan.

    Det säkraste är att vid tillagning av grytor med mera använda matlagningsvin eller så kallat alkoholfritt vin.

    Det finns alltså alternativ till alkoholhaltiga drycker, till exempel matlagningsvin och essenser, som kan användas i matlagning, bakning och desserter. Dessa innehåller mindre eller ingen alkohol än öl, vin och starksprit.

    På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

    Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
    Ingela
  • Hej, så om jag förstår det rätt så går det alltså bra att laga tex pastasås med matlagningsvin i om såsen kokar ihop i ca 10 minuter? Är det alltså ingen alkohol i matlagningsvin, det står mindre än 1,2 viktprocent alkohol

    Hälsningar, Jenny
    J
  • Hej Jenny,
    tack för frågan.

    Det kan vara lite alkohol i vinet där det anges mindre än 1,2 viktprocent. 10 minuter är kort tid för att alkohol ska koka bort, men man använder ju vanligen inte några stora mängder av vinet och kanske lagar man många portioner, så det borde gå bra även med relativt kort tillagningstid. Säkrast är dock att koka den kanske dubbelt så länge.

    Vänliga hälsingar
    Ingela
  • Häromdagen kokade jag en gryta med matlagningsvin som innehöll 2.2 % alkohol, köpt på matbutiken. Använde 1dl av matlagningsvinet i grytan. Grytan kokade sedan 40-45 minuter, kan man vara säker på att alkoholen är borta? Spelar det någon roll om man har lock eller inte lock när man kokar bort vinet?
    Johanna
  • Hej Johanna och tack för din fråga!

    Det finns inte så mycket data på vilken roll det spelar om grytan har lock eller inte. Du använde bara lite vin och kokade länge så du kan vara lugn. Det hade gått bra även med vanligt vin under de förhållandena.

    Välkommen igen om du har fler frågor!
    Vendela
  • Hej.
    Om man ska laga soppa med totalt 1liter vätska varav 1-1,5dl är matlagningsvin med alkoholhalt 2,2%. Är det lugnt?
    Många butiker säljer inte helt alkoholfritt matlagningsvin.

    Björn
  • Hej igen,
    ja, det är lugnt. Se det tidigare svaret.

    Vänliga hälsingar
    Ingela
  • Går det att äta risotto på restaurang när en är gravid? En har ju då ingen aning om vilket vin som använts eller hur länge det har kokat.
    Sara
  • Hej Sara och tack för din fråga!

    Det är inte egentligen koktiden som är det viktiga utan hur mycket volymen har minskat. När man gör risotto så kokar ju vinet in/bort helt så det går bra att äta den som gravid.

    Vänliga hälsningar
    Vendela
  • Hej
    Jag ska laga en middag och i det receptet så ska det innehålla 5 dl matlagningsvin som är 2.2% och ska kokas i ca 5h går det bra att äta den middagen när man är gravid?
    Jasmine
  • Hej Jasmine och tack för din fråga!

    Det går bra att äta den middagen som gravid.

    På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

    Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
    Vendela
  • Hej! Om jag som gravid har i 1 dl vitt vin i en röra som kommer vara 20 minuter i ugnen på 200 grader, är det ok då? Är inget matlagningsvin utan det är vanligt vitt vin… så cirka 16%
    Ebba
  • Hej Ebba och tack för din fråga!

    Om receptet är för flera personer fler borde det gå bra men vi har inga möjligheter att räkna så exakt.

    Vårt tumregel när det gäller alkohol i mat för gravida är "Maträtter som innehåller öl eller vin, till exempel en vinsås eller gryta, går bra att äta om de kokats minst 30 minuter, eller om vätskan har kokats ihop till mindre än hälften." Och det är egentligen den fetstilade delen av meningen som är den viktigaste, det är mycket möjligt att det stämmer in på din röra.

    Vänliga hälsningar
    Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.