Matlagningsvin - gravid

Hej! Jag är gravid och undrar om det är ok att använda matlagningsvin i maten. Har försökt läsa mig till eventuell alkohol innehåll men hittar bara formuleringen ”under 1,2 viktprocent alkohol”. Vet ej riktigt vad det betyder.
Tack för svar och en superbra tjänst.
Josefine Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Josefine,
  tack för frågan.

  Det säkraste är att vid tillagning av grytor med mera använda matlagningsvin eller så kallat alkoholfritt vin.

  Det finns alltså alternativ till alkoholhaltiga drycker, till exempel matlagningsvin och essenser, som kan användas i matlagning, bakning och desserter. Dessa innehåller mindre eller ingen alkohol än öl, vin och starksprit.

  På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

  Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
  Ingela
 • Hej, så om jag förstår det rätt så går det alltså bra att laga tex pastasås med matlagningsvin i om såsen kokar ihop i ca 10 minuter? Är det alltså ingen alkohol i matlagningsvin, det står mindre än 1,2 viktprocent alkohol

  Hälsningar, Jenny
  J
 • Hej Jenny,
  tack för frågan.

  Det kan vara lite alkohol i vinet där det anges mindre än 1,2 viktprocent. 10 minuter är kort tid för att alkohol ska koka bort, men man använder ju vanligen inte några stora mängder av vinet och kanske lagar man många portioner, så det borde gå bra även med relativt kort tillagningstid. Säkrast är dock att koka den kanske dubbelt så länge.

  Vänliga hälsingar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.