Matlagningsvin - gravid

Hej! Jag är gravid och undrar om det är ok att använda matlagningsvin i maten. Har försökt läsa mig till eventuell alkohol innehåll men hittar bara formuleringen ”under 1,2 viktprocent alkohol”. Vet ej riktigt vad det betyder.
Tack för svar och en superbra tjänst.
Josefine Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Josefine,
  tack för frågan.

  Det säkraste är att vid tillagning av grytor med mera använda matlagningsvin eller så kallat alkoholfritt vin.

  Det finns alltså alternativ till alkoholhaltiga drycker, till exempel matlagningsvin och essenser, som kan användas i matlagning, bakning och desserter. Dessa innehåller mindre eller ingen alkohol än öl, vin och starksprit.

  På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

  Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
  Ingela
 • Hej, så om jag förstår det rätt så går det alltså bra att laga tex pastasås med matlagningsvin i om såsen kokar ihop i ca 10 minuter? Är det alltså ingen alkohol i matlagningsvin, det står mindre än 1,2 viktprocent alkohol

  Hälsningar, Jenny
  J
 • Hej Jenny,
  tack för frågan.

  Det kan vara lite alkohol i vinet där det anges mindre än 1,2 viktprocent. 10 minuter är kort tid för att alkohol ska koka bort, men man använder ju vanligen inte några stora mängder av vinet och kanske lagar man många portioner, så det borde gå bra även med relativt kort tillagningstid. Säkrast är dock att koka den kanske dubbelt så länge.

  Vänliga hälsingar
  Ingela
 • Häromdagen kokade jag en gryta med matlagningsvin som innehöll 2.2 % alkohol, köpt på matbutiken. Använde 1dl av matlagningsvinet i grytan. Grytan kokade sedan 40-45 minuter, kan man vara säker på att alkoholen är borta? Spelar det någon roll om man har lock eller inte lock när man kokar bort vinet?
  Johanna
 • Hej Johanna och tack för din fråga!

  Det finns inte så mycket data på vilken roll det spelar om grytan har lock eller inte. Du använde bara lite vin och kokade länge så du kan vara lugn. Det hade gått bra även med vanligt vin under de förhållandena.

  Välkommen igen om du har fler frågor!
  Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.