Matlagningsvin - gravid
Hej! Jag är gravid och undrar om det är ok att använda matlagningsvin i maten. Har försökt läsa mig till eventuell alkohol innehåll men hittar bara formuleringen ”under 1,2 viktprocent alkohol”. Vet ej riktigt vad det betyder.
Tack för svar och en superbra tjänst.
Tack för svar och en superbra tjänst.
Följ inlägget
7
följare
tack för frågan.
Det säkraste är att vid tillagning av grytor med mera använda matlagningsvin eller så kallat alkoholfritt vin.
Det finns alltså alternativ till alkoholhaltiga drycker, till exempel matlagningsvin och essenser, som kan användas i matlagning, bakning och desserter. Dessa innehåller mindre eller ingen alkohol än öl, vin och starksprit.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Hälsningar, Jenny
tack för frågan.
Det kan vara lite alkohol i vinet där det anges mindre än 1,2 viktprocent. 10 minuter är kort tid för att alkohol ska koka bort, men man använder ju vanligen inte några stora mängder av vinet och kanske lagar man många portioner, så det borde gå bra även med relativt kort tillagningstid. Säkrast är dock att koka den kanske dubbelt så länge.
Vänliga hälsingar
Det finns inte så mycket data på vilken roll det spelar om grytan har lock eller inte. Du använde bara lite vin och kokade länge så du kan vara lugn. Det hade gått bra även med vanligt vin under de förhållandena.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Om man ska laga soppa med totalt 1liter vätska varav 1-1,5dl är matlagningsvin med alkoholhalt 2,2%. Är det lugnt?
Många butiker säljer inte helt alkoholfritt matlagningsvin.
ja, det är lugnt. Se det tidigare svaret.
Vänliga hälsingar
Det är inte egentligen koktiden som är det viktiga utan hur mycket volymen har minskat. När man gör risotto så kokar ju vinet in/bort helt så det går bra att äta den som gravid.
Vänliga hälsningar
Jag ska laga en middag och i det receptet så ska det innehålla 5 dl matlagningsvin som är 2.2% och ska kokas i ca 5h går det bra att äta den middagen när man är gravid?
Det går bra att äta den middagen som gravid.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Om receptet är för flera personer fler borde det gå bra men vi har inga möjligheter att räkna så exakt.
Vårt tumregel när det gäller alkohol i mat för gravida är "Maträtter som innehåller öl eller vin, till exempel en vinsås eller gryta, går bra att äta om de kokats minst 30 minuter, eller om vätskan har kokats ihop till mindre än hälften." Och det är egentligen den fetstilade delen av meningen som är den viktigaste, det är mycket möjligt att det stämmer in på din röra.
Vänliga hälsningar
Kan man utgå ifrån att vitvinsås som serveras på restaurang är säker att äta som gravid?
Ja det kan du. När man gör vinsås (både röd och vit) så kokar man in vinet och då försvinner alkoholen.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Det står att den innehåller vitt vin. Flera av ingredienserna står de hur mycket procent av det som är i men står inget vid vinet. Värmer maten i mikron några minuter innan den äts.
Jag gissar att ingrediensen vitt vin står långt ner på listan över ingredienser? Jag skulle tro att rätten bara innehåller en pytteliten mängd vitt vin som smakbärare. Det går utmärkt att äta den som gravid.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Ja det går bra att äta sådana färdigrätter under hela graviditeten. Som jag skrev innan så rör det sig om mycket mycket små mängder.
Vänliga hälsningar