Till senaste kommentaren

Mat som stått framme i rumstemperatur

Kan man äta mat som stått framme i rumstemperatur under en hel natt?

Livsmedelsverket (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Det är mycket svårt att säga om mat som stått framme över natten är säker att äta. 

  Ju längre tillagad mat står framme i rumstemperatur, desto större är risken att det kan ha bildats så mycket bakterier att man blir magsjuk. Även om man upphettar maten igen och alla bakterier dör, kan det finnas kvar värmetåliga toxiner (gifter) från bakterier, till exempel Bacillus cereus och Staphylococcus aureus.

  Här finns mer att läsa om avsvalning och förvaring av livsmedel.

  Livsmedelsverket
 • Kan man äta gräddfil med dipp som varit i rummet under två nätter? Den har haft lock på sig, luktar och smakar inte illa?
  Teresa
 • Hej
  Det är tveksamt. Det går inte att lämna några garantier för att det går bra att äta dipp på gräddfil som stått i rumstemperatur i 48 timmar.

  Det kanske går att äta den men den skulle lika gärna kunna orsaka magsjuka. Gräddfil är visserligen en syrad produkt, vilket till viss del är bromsande för bakterietillväxt. Men två dygn en lång tid för en kylvara att stå ute i värmen.

  med vänlig hälsning

  Åsa R
 • Hej! Lagade en 10-timmarsgryta (kött, inga mejerivaror) igår som stod framme från midnatt till 08 imorse. Är det OK att kyla ner den och sen värma på för att äta senare idag?
  Robert
 • Hej!

  Beroende på hur länge grytan har stått framme och hur varmt det var i rummet så kan det vara så att det har tillväxt skadliga bakterier. Ju varmare det var i rummet och ju längre tid den stod framme desto större är risken. Generellt klarar en färdig maträtt att stå framme i ett rum som är 20 grader i ca 4-6 timmar utan att det tillväxer skadliga bakterier. Det kan även går bra under en längre tid men det är osäkert. Bakterier dör om du upphettar maten igen men om det har bildats toxiner (gifter) kan de finnas kvar även efter upphettning.

  Med vänlig hälsning
  Christina L
 • Kan man äta mjölk som stått i ca 1 och en halv timme?
  Rebecka
 • Hej,
  javisst. Det går bra.
  Ingela
 • Tillagade en vegetarisk lasagne med bland annat bechamel och mozzarella igår kväll. Glömde ställa in den i kylen så den fick stå ute i ca 8-10 timmar. Är den ok att äta?
  Lovisa
 • Hej Lovisa,
  tyvärr går det inte att säga att den är säker.
  Har maten stått framme mer än 1,5-2 timmar i rumstemperatur kan olika mikroorganismer hunnit växa till så att man riskerar att bli magsjuk.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej!

  Hummus glömdes kvar framme i ca 3 timmar. Någon fara?

  Hälsningar Linnéa
  Linnea
 • Hej Linnea,
  tack för frågan.

  Det går inte att säga att det inte finns risk för skadliga mikroorganismer när maten stått framme mer än 2 timmar i rumstemperatur. Risken är liten, men den finns där.

  Här kan du läsa mer om riskerna med matförgiftning.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej,
  Glömde lägga in oöppnad matlagningsgrädde i kylen. Stått i cirka 6 timmar i 20 graders temperatur. Går den använda till matlagning?
  Melker
 • Hej och tack för frågan.
  Ja, det borde gå bra. Du får titta, lukta och smak. Om den verkar ok så går den bra att använda i matlagning.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej!

  Är det någon skillnad om det är oöppnade förpackningar? Glömde ett oöppnat paket kokt skinka och en oöppnad förpackning mjölk framme under natten, ca 10 timmar.
  Jessica
 • Hej Jessica,
  tack för frågan.

  Informationen och råden blir i praktiken de samma trots att det rör sig om oöppnade förpackningar. Det är känsliga livsmedel det handlar om.

  Men med detta sagt, kan man ändå om man vill titta, lukta och smaka på skinkan och mjölken, och om de verkar ok använda dem i matlagning. Risken är bli magsjuk då bör vara mycket liten.

  Vänliga hälsningar

  Ingela
 • Hej,

  Jag lagade storkok med chili och råkade somna medan de svalnade. De stod framme i matlådor i ganska precis 2 timmar. Skyndade mig in med dem i kylen. Tyckte de va lite ljummen i botten. Vågar jag och min 2 åriga dotter äta denna mat?
  Mikaela
 • Hej Mikaela,
  tack för frågan.

  Ja, det bör gå bra att äta den. Upp till cirka 2 timmar kan man vara säker på att skadliga mikroorganismer inte hunnit växa till sig.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej.
  Jag undrar var vad som gäller med blottläggning av gula ärtor till ärtsoppa.
  Behöver ärtorna stå i kylen över natten i sitt vatten eller kan man ha dom framme i rumstemperatur i i ca 15 timmar ?

  Vänliga hälsningar
  Cecilia
 • Hej Cecilia!

  Du kan blötlägga ärtorna i rumstemperatur.

  Med vänlig hälsning
  Christina L
 • Glömde 1kg fryst kyckling på diskbänken i 11 timmar då jag var i skolan. När jag kom hem var den helt tinad. Vågar man äta denna till middag?
  Stina
 • Hej
  Ja du kan tillaga kycklingen. Även om den var helt tinad när du kom hem så tog det sannolikt ganska lång tid för kycklingen att tina upp. Så länge kycklingen är kall går det mycket långsamt för bakterier att föröka sig.

  Som vanligt när du hanterar kyckling och annan fågel ska du vara noga med genomstekning och kökshygien för att undvika att bli sjuk av eventuella sjukdomsframkallande bakterier som campylobacter.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej!
  Jag brukar laga matt och ha den i kylskåp och äta den i en veck , jag är ensam och ibland äter ute o matten blir kvar i kylskåpet.Kan man äta sånt mat? Jag värmer bara den mängd som jag äter per gång.
  Matten kan vara grytor eller ris blandad med böner.
  Jag har aldrig blivit sjuk av min mat men tänker mycket om jag får
  skada min lever och hälsa på annat sjukdomar än matförgiftning.
  Tack för  svar


  Sana
 • Hej !
  Köpte hem en grilloumi jag glömde packa upp så den här stått över natten. Går den att grilla och äta ändå?


  Mvh Sofie
  Sofie
 • Hej. Glömde lägga in maten i kylen, den stod framme 3-4 timmar (makaroner, köttbullar och gräddsås) vågar jag äta den? Ammar och är orolig så inte bebisen blir sjuk om jag äter det.
  Sally
 • Hej
  Det går troligtvis bra att äta maten efter att du har hettat upp den, men jag kan förstås inte lämna några garantier. Tre till fyra timmar är inte jättelång tid för bakterier, även om det är längre än de rekommendationer som vi har om förvaring i rumstemperatur.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej!
  Jag gick en timme från affären med frysta grönsaker i gassande sol.
  När jag kom hem, var dom tinade men fortfarande kalla.
  Går det att frysa in dom igen?

  Med vänlig hälsning
  Mikaela
  Mikaela
 • Hej, tack för frågan.

  Det var bra att de fortfarande var kalla, det går att frysa om dem. De har inte hunnit bli skadliga att äta på den tiden.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej! Är det bara magsjuka man är rädd för eller kan t.ex. listeria bildas i matlådan om den står framme i tex 2 timmar?
  Anna
 • Hej

  Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att olika bakterier ska växa till sig till skadliga mängder. Det gäller även listeriabakterier. Listeriabakterierna dör när du upphettar maten i matlådan.

  Vänliga hälsningar
  Maja

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.