Till senaste kommentaren

Mat som stått framme i rumstemperatur

Kan man äta mat som stått framme i rumstemperatur under en hel natt?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Det är mycket svårt att säga om mat som stått framme över natten är säker att äta. 

  Ju längre tillagad mat står framme i rumstemperatur, desto större är risken att det kan ha bildats så mycket bakterier att man blir magsjuk. Även om man upphettar maten igen och alla bakterier dör, kan det finnas kvar värmetåliga toxiner (gifter) från bakterier, till exempel Bacillus cereus och Staphylococcus aureus.

  Här finns mer att läsa om avsvalning och förvaring av livsmedel.

  Livsmedelsverket
 • Kan man äta gräddfil med dipp som varit i rummet under två nätter? Den har haft lock på sig, luktar och smakar inte illa?
  Teresa
 • Hej
  Det är tveksamt. Det går inte att lämna några garantier för att det går bra att äta dipp på gräddfil som stått i rumstemperatur i 48 timmar.

  Det kanske går att äta den men den skulle lika gärna kunna orsaka magsjuka. Gräddfil är visserligen en syrad produkt, vilket till viss del är bromsande för bakterietillväxt. Men två dygn en lång tid för en kylvara att stå ute i värmen.

  med vänlig hälsning

  Åsa R
 • Hej. Köpte igår kväll 12 korvar risgrynsgröt. Så de har stått i en kasse över natten. Från 20.30- 9.30. Är vacumpackade o kylde varandra en stund. Är det någon fara.

  Annelie
 • Hej,
  tack för din fråga.

  Ja, det är inte säkert att äta risprodukter som stått framme i rumstemperatur. Det är inte ovanligt att bakterien Bacillus cereus finns på ris. Den kan blida sporer som orsakar matförgiftning och sporerna är värmetåliga.

  Du kan också läsa mer i vår publika fråga om "Mat som stått framme".

  Välkommen igen!
  Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.