Till senaste kommentaren

Mat som stått framme i rumstemperatur

Kan man äta mat som stått framme i rumstemperatur under en hel natt?

Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  Det är mycket svårt att säga om mat som stått framme över natten är säker att äta. 

  Ju längre tillagad mat står framme i rumstemperatur, desto större är risken att det kan ha bildats så mycket bakterier att man blir magsjuk. Även om man upphettar maten igen och alla bakterier dör, kan det finnas kvar värmetåliga toxiner (gifter) från bakterier, till exempel Bacillus cereus och Staphylococcus aureus.

  Här finns mer att läsa om avsvalning och förvaring av livsmedel.

  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )
 • Kan man äta gräddfil med dipp som varit i rummet under två nätter? Den har haft lock på sig, luktar och smakar inte illa?
  Teresa
 • Hej
  Det är tveksamt. Det går inte att lämna några garantier för att det går bra att äta dipp på gräddfil som stått i rumstemperatur i 48 timmar.

  Det kanske går att äta den, men den skulle lika gärna kunna orsaka magsjuka. Gräddfil är visserligen en syrad produkt, vilket till viss del är bromsande för bakterietillväxt. Men två dygn är en lång tid för en kylvara att stå ute i värmen.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Hummus glömdes kvar framme i ca 3 timmar. Någon fara?

  Hälsningar Linnéa
  Linnea
 • Hej Linnea,
  tack för frågan.

  Det går inte att säga att det inte finns risk för skadliga mikroorganismer när maten stått framme mer än 2 timmar i rumstemperatur. Risken är liten, men den finns där.

  Här kan du läsa mer om riskerna med matförgiftning.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
  (Uppdaterad )
 • Glömde 1kg fryst kyckling på diskbänken i 11 timmar då jag var i skolan. När jag kom hem var den helt tinad. Vågar man äta denna till middag?
  Stina
 • Hej
  Ja du kan tillaga kycklingen. Även om den var helt tinad när du kom hem så tog det sannolikt ganska lång tid för kycklingen att tina upp. Så länge kycklingen är kall går det mycket långsamt för bakterier att föröka sig.

  Som vanligt när du hanterar kyckling och annan fågel ska du vara noga med genomstekning och kökshygien för att undvika att bli sjuk av eventuella sjukdomsframkallande bakterier som campylobacter.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej. Glömde lägga in maten i kylen, den stod framme 3-4 timmar (makaroner, köttbullar och gräddsås) vågar jag äta den? Ammar och är orolig så inte bebisen blir sjuk om jag äter det.
  Sally
 • Hej
  Det går troligtvis bra att äta maten efter att du har hettat upp den, men jag kan förstås inte lämna några garantier. Tre till fyra timmar är inte jättelång tid för bakterier, även om det är längre än de rekommendationer som vi har om förvaring i rumstemperatur.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej!
  Råkade glömma ett öppnat paket soyghurt och ett oöppnat paket havreghurt i en kasse som därför legat i rumstemperatur ungefär 6 timmar. Är de okej att äta?
  Vänliga hälsningar
  Emma
 • Hej Emma och tack för din fråga.
  Vi kan tyvärr inte garantera att de är helt säkra att äta. Kylvaror bör förvaras kallt för att de ska hålla så länge som möjligt och för att de inte ska göra någon sjuk.

  Vänlig hälsning

  Elisabet
 • Hej! Jag glömde lägga in grillat fläskkött i kylen, det har legat framme hela natten. Cirka 11,5 timme. Bör jag slänga det eller går det att äta?
  Emma
 • Hej
  Jag kan inte garantera att ditt fläskkött är säkert att äta. Det kan gå bra men det finns en viss risk för att du blir magsjuk.

  Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att bakterier kan föröka sig. De flesta är sådana som förstör maten. Om oturen är framme kan det dock finnas sådana som man kan bli magsjuk av. Upphettning tar visserligen död på levande bakterier, men det finns en del bakteriearter kan bilda värmetåliga gifter (toxiner) som inte förstörs av upphettningen.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Jag åkte kommunalt i 1,5 timmar igår med en öppnad keso + 1 öppnad yoghurt + 1,5 timmar kommunalt idag med samma keso. Varmt ute. Yoghurten blev jättejäst igår så den slängde jag, men kan jag äta keson eller hur smakar den om den är jäst/dålig???
  Nora
 • Hej Nora,

  Om keson har blivit dålig så märker du det. Jästa livsmedel får ofta en bismak, exempelvis besk eller syrlig. Genom att titta, lukta och även smaka så förstår du om den är ätbar.

  Vänliga hälsningar
  Maja
 • Hej, jag lämnade framme ett öppnat paket apelsinjuice under natten, det stod framme ca 12 h. Kan jag dricka juicen?
  Emelie
 • Hej
  Apelsinjuice är så surt att bakterier inte trivs. De mikroorganismer som kan föröka sig i juicer är främst jästsvampar. De bildar inga gifter och är inte hälsofarliga.

  Jästsvampar kan förstöra juicen genom att ge den bland annat förändrad lukt och smak. Men om juicen fortfarande smakar och luktar ok, kan du dricka den.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Glömde fryst löjrom framme över natten, antar att det bara är att kasta bort?
  Lillan
 • Hej
  Åh så trist!
  Det tar visserligen någon timme eller två innan löjrommen tinar och värms upp till rumstemperatur. Men natten har många timmar och vårt råd är att inte förvara kylvaror i rumstemperatur längre än ett par timmar för att vara på den säkra sidan.

  Om du har tur kanske det går att äta löjrommen som stått framme under natten. Men det går inte att lämna några garantier, om du har otur skulle det kunna ge dig magsjuka.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej
  Köpte en grillad kyckling 21.00 och plockade den med handskar ca 21.30 sen fick den ligga i en öppen plastpåse för att kallna, jag somnade dock och stoppade in den i kylen 06.00.
  Kan jag äta den eller bör jag kasta den ?
  Peter
 • Hej
  Nio timmar är förhållandevis länge för en grillad kyckling att ligga framme i rumstemperatur. Jag kan inte lämna några garantier att den går att äta.

  Det är möjligt att det går bra att upphetta den ordentligt och sen äta den, men om du har otur har det vuxit bakterier som kan bilda värmetåliga gifter (toxiner) som inte förstörs trots upphettning. Gifterna kan då ge dig matförgiftning.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.