Till senaste kommentaren

Mat som stått framme i rumstemperatur

Kan man äta mat som stått framme i rumstemperatur under en hel natt?

Livsmedelsverket (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!

    Det är mycket svårt att säga om mat som stått framme över natten är säker att äta. 

    Ju längre tillagad mat står framme i rumstemperatur, desto större är risken att det kan ha bildats så mycket bakterier att man blir magsjuk. Även om man upphettar maten igen och alla bakterier dör, kan det finnas kvar värmetåliga toxiner (gifter) från bakterier, till exempel Bacillus cereus och Staphylococcus aureus.

    Här finns mer att läsa om avsvalning och förvaring av livsmedel.

    Livsmedelsverket
  • Kan man äta gräddfil med dipp som varit i rummet under två nätter? Den har haft lock på sig, luktar och smakar inte illa?
    Teresa
  • Hej
    Det är tveksamt. Det går inte att lämna några garantier för att det går bra att äta dipp på gräddfil som stått i rumstemperatur i 48 timmar.

    Det kanske går att äta den men den skulle lika gärna kunna orsaka magsjuka. Gräddfil är visserligen en syrad produkt, vilket till viss del är bromsande för bakterietillväxt. Men två dygn en lång tid för en kylvara att stå ute i värmen.

    med vänlig hälsning

    Åsa R
  • Hej. Köpte igår kväll 12 korvar risgrynsgröt. Så de har stått i en kasse över natten. Från 20.30- 9.30. Är vacumpackade o kylde varandra en stund. Är det någon fara.

    Annelie
  • Hej,
    tack för din fråga.

    Ja, det är inte säkert att äta risprodukter som stått framme i rumstemperatur. Det är inte ovanligt att bakterien Bacillus cereus finns på ris. Den kan blida sporer som orsakar matförgiftning och sporerna är värmetåliga.

    Du kan också läsa mer i vår publika fråga om "Mat som stått framme".

    Välkommen igen!
    Ingela
  • Hej! Lagade en 10-timmarsgryta (kött, inga mejerivaror) igår som stod framme från midnatt till 08 imorse. Är det OK att kyla ner den och sen värma på för att äta senare idag?
    Robert
  • Hej!

    Beroende på hur länge grytan har stått framme och hur varmt det var i rummet så kan det vara så att det har tillväxt skadliga bakterier. Ju varmare det var i rummet och ju längre tid den stod framme desto större är risken. Generellt klarar en färdig maträtt att stå framme i ett rum som är 20 grader i ca 4-6 timmar utan att det tillväxer skadliga bakterier. Det kan även går bra under en längre tid men det är osäkert. Bakterier dör om du upphettar maten igen men om det har bildats toxiner (gifter) kan de finnas kvar även efter upphettning.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
  • Kan man tina torsk i rumstemperatur i 1h innan tillagning i ugn? Eller är det risk för bakterier?
    Lisa
  • Hej Lisa,
    ja det går bra att tina torsk i rumstemperatur innan tillagning.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Kan man äta mjölk som stått i ca 1 och en halv timme?
    Rebecka
  • Hej,
    javisst. Det går bra.
    Ingela
  • Tillagade en vegetarisk lasagne med bland annat bechamel och mozzarella igår kväll. Glömde ställa in den i kylen så den fick stå ute i ca 8-10 timmar. Är den ok att äta?
    Lovisa
  • Hej Lovisa,
    tyvärr går det inte att säga att den är säker.
    Har maten stått framme mer än 1,5-2 timmar i rumstemperatur kan olika mikroorganismer hunnit växa till så att man riskerar att bli magsjuk.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej!

    Hummus glömdes kvar framme i ca 3 timmar. Någon fara?

    Hälsningar Linnéa
    Linnea
  • Hej Linnea,
    tack för frågan.

    Det går inte att säga att det inte finns risk för skadliga mikroorganismer när maten stått framme mer än 2 timmar i rumstemperatur. Risken är liten, men den finns där.

    Här kan du läsa mer om riskerna med matförgiftning.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej.
    Vi glömde sätta in vår kyckling,ris med currysås som vi hade lagt i matlådor. Det stod framme hela natten på diskbänken. Kan vi äta det om vi satte in det i kylen på morgonen dagen efter.
    Åse
    Åse
  • Hej!

    Det är mycket svårt att säga om mat som stått framme över natten är säker att äta.

    Ju längre tillagad mat står framme i rumstemperatur, desto större är risken att det kan ha bildats så mycket bakterier att man blir magsjuk. Även om man upphettar maten igen och alla bakterier dör, kan det finnas kvar värmetåliga toxiner (gifter) från bakterier, till exempel Bacillus cereus och Staphylococcus aureus.

    Här finns mer att läsa om avsvalning och förvaring av livsmedel.


    Ingela
  • Hej,

    Gjorde en helt växtbaserad rätt som stått framme i 8 timmar. Går det att äta utan bekymmer?
    Kajsa
  • Hej Kajsa,
    tack för frågan.

    Svaret är att vi inte kan garantera att någon skadlig mikroorganism kan finnas där. Men det värsta som kan hända är att man blir magsjuk, och risken är liten.

    Vänliga hälsningar
    Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.