Mat som stått framme i rumstemperatur
Kan man äta mat som stått framme i rumstemperatur under en hel natt?
Följ inlägget
25
följare
Kan man äta mat som stått framme i rumstemperatur under en hel natt?
Hej!
Det är mycket svårt att säga om mat som stått framme över natten är säker att äta.
Ju längre tillagad mat står framme i rumstemperatur, desto större är risken att det kan ha bildats så mycket bakterier att man blir magsjuk. Även om man upphettar maten igen och alla bakterier dör, kan det finnas kvar värmetåliga toxiner (gifter) från bakterier, till exempel Bacillus cereus och Staphylococcus aureus.
Här finns mer att läsa om avsvalning och förvaring av livsmedel.
Det är tveksamt. Det går inte att lämna några garantier för att det går bra att äta dipp på gräddfil som stått i rumstemperatur i 48 timmar.
Det kanske går att äta den, men den skulle lika gärna kunna orsaka magsjuka. Gräddfil är visserligen en syrad produkt, vilket till viss del är bromsande för bakterietillväxt. Men två dygn är en lång tid för en kylvara att stå ute i värmen.
Med vänlig hälsning
Hummus glömdes kvar framme i ca 3 timmar. Någon fara?
Hälsningar Linnéa
tack för frågan.
Det går inte att säga att det inte finns risk för skadliga mikroorganismer när maten stått framme mer än 2 timmar i rumstemperatur. Risken är liten, men den finns där.
Här kan du läsa mer om riskerna med matförgiftning.
Vänliga hälsningar
Ja du kan tillaga kycklingen. Även om den var helt tinad när du kom hem så tog det sannolikt ganska lång tid för kycklingen att tina upp. Så länge kycklingen är kall går det mycket långsamt för bakterier att föröka sig.
Som vanligt när du hanterar kyckling och annan fågel ska du vara noga med genomstekning och kökshygien för att undvika att bli sjuk av eventuella sjukdomsframkallande bakterier som campylobacter.
Med vänlig hälsning
Det går troligtvis bra att äta maten efter att du har hettat upp den, men jag kan förstås inte lämna några garantier. Tre till fyra timmar är inte jättelång tid för bakterier, även om det är längre än de rekommendationer som vi har om förvaring i rumstemperatur.
Med vänlig hälsning
Råkade glömma ett öppnat paket soyghurt och ett oöppnat paket havreghurt i en kasse som därför legat i rumstemperatur ungefär 6 timmar. Är de okej att äta?
Vänliga hälsningar
Vi kan tyvärr inte garantera att de är helt säkra att äta. Kylvaror bör förvaras kallt för att de ska hålla så länge som möjligt och för att de inte ska göra någon sjuk.
Vänlig hälsning
Jag kan inte garantera att ditt fläskkött är säkert att äta. Det kan gå bra men det finns en viss risk för att du blir magsjuk.
Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att bakterier kan föröka sig. De flesta är sådana som förstör maten. Om oturen är framme kan det dock finnas sådana som man kan bli magsjuk av. Upphettning tar visserligen död på levande bakterier, men det finns en del bakteriearter kan bilda värmetåliga gifter (toxiner) som inte förstörs av upphettningen.
Med vänlig hälsning
Om keson har blivit dålig så märker du det. Jästa livsmedel får ofta en bismak, exempelvis besk eller syrlig. Genom att titta, lukta och även smaka så förstår du om den är ätbar.
Vänliga hälsningar
Apelsinjuice är så surt att bakterier inte trivs. De mikroorganismer som kan föröka sig i juicer är främst jästsvampar. De bildar inga gifter och är inte hälsofarliga.
Jästsvampar kan förstöra juicen genom att ge den bland annat förändrad lukt och smak. Men om juicen fortfarande smakar och luktar ok, kan du dricka den.
Med vänlig hälsning
Åh så trist!
Det tar visserligen någon timme eller två innan löjrommen tinar och värms upp till rumstemperatur. Men natten har många timmar och vårt råd är att inte förvara kylvaror i rumstemperatur längre än ett par timmar för att vara på den säkra sidan.
Om du har tur kanske det går att äta löjrommen som stått framme under natten. Men det går inte att lämna några garantier, om du har otur skulle det kunna ge dig magsjuka.
Med vänlig hälsning
Köpte en grillad kyckling 21.00 och plockade den med handskar ca 21.30 sen fick den ligga i en öppen plastpåse för att kallna, jag somnade dock och stoppade in den i kylen 06.00.
Kan jag äta den eller bör jag kasta den ?
Nio timmar är förhållandevis länge för en grillad kyckling att ligga framme i rumstemperatur. Jag kan inte lämna några garantier att den går att äta.
Det är möjligt att det går bra att upphetta den ordentligt och sen äta den, men om du har otur har det vuxit bakterier som kan bilda värmetåliga gifter (toxiner) som inte förstörs trots upphettning. Gifterna kan då ge dig matförgiftning.
Med vänlig hälsning
Det är ju vakumförpackat tror jag men kan man äta korvarna fortfarande tror ni.
Tack på förhand
/William
Vi kan tyvärr inte garantera att korven är helt säker att äta.
Det kan gå bra, men det finns också risk för att skadliga bakterier har hunnit växa till.
Med vänlig hälsning
Lite samma fråga som tidigare insändare, men vi lagade en lasagne sent igårkväll (21.00) som vi åt av till kvällsmat och sen lät stå kvar framme för att svalna. Vi gjorde också misstaget att somna och ställde först in den i kylskåpet när vi vaknade dagen efter kl. 06.00. Kan den ändå vara okej att äta/värma?
Tack på förhand.
//Lovisa
Har du tur kan det gå bra, men du tar även en risk. Du skulle även kunna bli matförgiftad.
Nio timmar i rumstemperatur är tillräckligt länge för att oönskade bakterier ska hinna föröka sig till skadliga halter. När det gäller just pastarätter är risken förhöjd för att det finns Bacillus cereus. Det är en bakterie som brukar finnas på kolhydratrika livsmedel och den kan bilda värmetåliga gifter när den förökar sig i maten. Om dessa gifter har bildats hjälper det inte även om du värmer lasagnen.
Med vänlig hälsning
Jag kan inte svara på om den är säker att äta eller inte. Risken är förmodligen inte så stor om den liger i obruten förpackning och om du hettar upp den. Men jag kan inte lämna några som helst garantier.
Kylvaror bör inte ligga framme länge än ett par timmar
Halloumi är en kylvara och sådana bör inte ligga ute i rumstemperatur längre än ett par timmar om man vill vara på den säkra sidan. Det är alltså möjligt att det skulle kunna gå bra, men om oturen är framme kan bakterier hunnit föröka sig. En del bildar värmetåliga gifter som kan göra dig magsjuk.
Med vänlig hälsning
Jag glömde framme ett paket oöppnad riven mozzarella under natten. Såg fräsch ut, inte svettats eller svullen förpackning när jag la in den i kylen. Går den att äta?
Vi kan inte garantera att den är helt säkra att äta. Kylvaror bör förvaras kallt för att de ska hålla så länge som möjligt och för att de inte ska göra någon sjuk.
Ska du hetta upp osten så dör eventuella magsjukebakterier men en del kan bilda värmetåliga gifter som kan göra dig magsjuk.
Vänliga hälsningar