Till senaste kommentaren

Måste ystenzymet anges i ingrediensförteckningen på en ost?

Hej!
Jag upptäckte att ett mejeri inte skriver in sin koagulant i sin ingrediensförteckning, det står alltså bara "pastöriserad mjölk, syrningskultur och salt" på ingredienslistan. Jag frågade dem hur det kom sig att löpet/ystenzymet inte fanns med och fick svaret att det är ett processhjälpmedel och därför inte behöver vara med. Tycker det ändå är lite underligt, eftersom att jag tror det är fullt relevant för konsumenter att få veta vilken typ av ystenzymer som används (animaliskt eller vegetabiliskt). Stämmer det verkligen att det inte behöver stå med?
Anna

Kommentarer

 • Hej,

  Ost behöver oftast inte ha någon ingrediensförteckning på grund av ett undantag som finns i lagstiftningen. Se När det inte behövs en ingrediensförteckning på vår webblats för fördjupad information, Kontrollwiki.

  Men som i fallet du beskriver, när företaget har valt att ha med en ingrediensförteckning, ska den vara fullständig och anges enligt kraven för ingrediensförteckningar. Se Hur ingredienser ska anges på Kontrollwiki.

  Det finns särskilda regler för hur enzymer ska anges i ingrediensförteckningen. Läs under rubriken Livsmedelsenzymer i ingrediensförteckningen på Kontrollwiki.

  Vänliga hälsningar,
  Fredrik
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.