Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Vårt råd till konsumenter är att koka frysta, importerade hallon innan man äter dem. Det är i sådana hallon som det är störts risk för norovirus (vinterkräksjuka).
Frysta, importerade hallon
Kokningsrådet gäller både konventionellt och ekologiskt producerade hallon och det går även bra att koka dem i mikrovågsugn. Man behöver koka dem i en minut.
Om man använder bären i en kaka eller paj som tillagas i ugn behöver man inte koka dem först.
Koka andra bär?
Rådet gäller alltså för frysta utländska hallon, andra bär samt färska hallon har vi inte något råd om att koka innan man äter dem.
Här finns mer information om frysta hallon.
Vänligen Anna
sept 2021
Tack för din synpunkt.
Det är verkligen lite krångligt det här med frysta utländska hallon och andra bär. Jag ska försöka förklara hur vi har tänkt.
Rådet om hallon är kvar, riktad information till äldre- och barnomsorg är nytt
Själva rådet är inte ändrat. Det är fortfarande så att rådet till konsumenter är att koka utländska frysta hallon. Däremot har vi valt att tydligt göra verksamheter som serverar måltider till små barn och sköra äldre personer uppmärksamma på att det förekommer (men betydligt mer sällan) virus även på andra sorters utländska bär än hallon.
Sköra, äldre och barn är riskgrupper för virusinfektion
En norovirusinfektion hos i övrigt friska personer ger i regel övergående magsjuka, men hos sköra äldre personer kan infektionen bli allvarlig och i värsta fall vara dödlig. Små barn under 5 år är särskilt mottagliga för magsjukevirus och drabbas förhållandevis oftare än äldre barn och vuxna.
Infektion med hepatit A är betydligt ovanligare än norovirus, men symtomen är allvarligare och varar längre. För detta finns vaccin, men andelen vaccinerade i Sverige är okänd. Eftersom andra frysta utländska bär än hallon kan vara förorenade med livsmedelsburna virus finns behov av att särskilt skydda små barn och äldre, sköra personer från virusinfektion via förorenade bär.
Livsmedelsföretag ska leva upp till lagstiftningen, inte följa råd
Det går inte att ge råd till företag eftersom de lyder under livsmedelslagstiftningen. Livsmedelslagstiftningen ställer krav på att alla livsmedelsföretag har en faroanalys. Verksamheterna inom äldre och barnomsorg ska alltså i sin faroanalys ta höjd för eventuella virus i utländska bär.
Uppdaterade broschyrer
Vi har uppdaterat våra broschyrer om nationella riktlinjer för måltider inom äldreomsorgen och måltider inom förskolan.
När det gäller broschyren Råd om bra mat för äldre är målgruppen visserligen äldre, men inte sköra personer.
Med vänlig hälsning
Hade tänkt beställa Råd om bra mat för äldre till hemtjänstens kunder (äldre) med bistånd för måltidshjälp osv, finns det någon annan broschyr för sköra äldre?
Mvh Anna
Den broschyr som riktar sig till sköra äldre är den med de nationella riktlinjerna till måltider inom äldreomsorgen. Den riktar sig till hemtjänsten också.
Med vänlig hälsning