Till senaste kommentaren

Måste man koka hallon och andra bär?

Behöver alla bär kokas innan man äter dem för att vara på den säkra sidan? Eller är det enbart hallon som behöver kokas?
Livsmedelsverket

Kommentarer

  • Hej!

    Vårt råd till konsumenter är att koka frysta, importerade hallon innan man äter dem. Det är i sådana hallon som det är störts risk för norovirus (vinterkräksjuka).

    Frysta, importerade hallon
    Kokningsrådet gäller både konventionellt och ekologiskt producerade hallon och det går även bra att koka dem i mikrovågsugn. Man behöver koka dem i en minut.

    Om man använder bären i en kaka eller paj som tillagas i ugn behöver man inte koka dem först.

    Koka andra bär?
    Rådet gäller alltså för frysta utländska hallon, andra bär samt färska hallon har vi inte något råd om att koka innan man äter dem.

    Här finns mer information om frysta hallon.

    Livsmedelsverket
  • Detta rådet är ändrat av er, korrigera gärna samt även i era broschyrer :-) ex i Mat för äldre, såg att det inte var ändrat i den broschyr som ligger i er beställningsportal.

    Vänligen Anna
    sept 2021

    Anna
  • Hej
    Tack för din synpunkt.

    Det är verkligen lite krångligt det här med frysta utländska hallon och andra bär. Jag ska försöka förklara hur vi har tänkt.

    Rådet om hallon är kvar, riktad information till äldre- och barnomsorg är nytt
    Själva rådet är inte ändrat. Det är fortfarande så att rådet till konsumenter är att koka utländska frysta hallon. Däremot har vi valt att tydligt göra verksamheter som serverar måltider till små barn och sköra äldre personer uppmärksamma på att det förekommer (men betydligt mer sällan) virus även på andra sorters utländska bär än hallon.

    Sköra, äldre och barn är riskgrupper för virusinfektion
    En norovirusinfektion hos i övrigt friska personer ger i regel övergående magsjuka, men hos sköra äldre personer kan infektionen bli allvarlig och i värsta fall vara dödlig. Små barn under 5 år är särskilt mottagliga för magsjukevirus och drabbas förhållandevis oftare än äldre barn och vuxna.

    Infektion med hepatit A är betydligt ovanligare än norovirus, men symtomen är allvarligare och varar längre. För detta finns vaccin, men andelen vaccinerade i Sverige är okänd. Eftersom andra frysta utländska bär än hallon kan vara förorenade med livsmedelsburna virus finns behov av att särskilt skydda små barn och äldre, sköra personer från virusinfektion via förorenade bär.

    Livsmedelsföretag ska leva upp till lagstiftningen, inte följa råd
    Det går inte att ge råd till företag eftersom de lyder under livsmedelslagstiftningen. Livsmedelslagstiftningen ställer krav på att alla livsmedelsföretag har en faroanalys. Verksamheterna inom äldre och barnomsorg ska alltså i sin faroanalys ta höjd för eventuella virus i utländska bär.

    Uppdaterade broschyrer
    Vi har uppdaterat våra broschyrer om nationella riktlinjer för måltider inom äldreomsorgen och måltider inom  förskolan.

    När det gäller broschyren Råd om bra mat för äldre är målgruppen visserligen äldre, men inte sköra personer.

    Med vänlig hälsning

    Åsa R
  • Hej

    Hade tänkt beställa Råd om bra mat för äldre till hemtjänstens kunder (äldre) med bistånd för måltidshjälp osv, finns det någon annan broschyr för sköra äldre?

    Mvh Anna
    Anna Melin
  • Hej
    Den broschyr som riktar sig till sköra äldre är den med de  nationella riktlinjerna till måltider inom äldreomsorgen. Den riktar sig till hemtjänsten också.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.