Till senaste kommentaren

Måste jag skölja frukt och grönsaker på grund av coronaviruset?

Hej!

Jag vill gärna veta hur man ska tänka kring sköljning av frukt och grönt nu när alla talar om smitta av Coronavirus. Om en person som bär på smitta tar på frukten och den sen bara sköljs i vatten, har smittan verkligen försvunnit då?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!

    Jag förstår din tanke, men coronaviruset smittar främst mellan människor. Hittills finns inget som tyder på att det nya coronaviruset smittar genom att äta mat eller att dricka vatten. Därför behöver du inte skölja frukten extra noga på grund av coronaviruset.

    Smittar via inandning
    Det nya coronaviruset har specialiserat sig för att fästa på särskilda celler i människans luftvägar. Det smittar därför främst genom inandning av finfördelade droppar (aerosoler) eller genom att droppar från en smittad person kommer i kontakt med luftvägarnas slemhinnor.

    Även om det nya coronaviruset kan finnas i tarmen hos sjuka personer verkar viruset inte orsaka sjukdom via magtarmkanalen. Det låga pH-värdet i magsäcken bidrar till att viruset förstörs.
     
    Inga fall genom kontaktsmitta
    Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter frukt och grönt bedöms vara mycket liten. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom att ta på ytor eller föremål där droppar med viruset finns.

    För att ytor och föremål av olika slag som till exempel frukt och grönt ska kunna överföra coronavirus måste först en sjuk person hosta eller nysa på frukt och grönt och en frisk person direkt därefter ta på dem och på så vis få små droppar saliv eller snor på händerna. Om den friska personen sedan tar med handen mot mun, näsa eller ögon utan att ha tvättat händerna skulle hen kunna bli smittad. Men med den kunskap vi har i dag finns det alltså inte några rapporter om att personer smittats på detta sätt.


    Följ våra vanliga råd om hygien vid tillagning och förvaring
    Livsmedelsverkets  råd om hygien när man lagar och hanterar mat är tillräckliga och gäller även nu i coronatider. Handtvätt med tvål och vatten är vårt bästa försvar mot spridning av både coronavirus och olika typer av magsjuka.

    Jag bifogar länken till Livsmedelsverkets vetenskapliga underlag som bedömningen grundar sig på.

    Här är också en länk till vår allmänna sida om coronaviruset.
    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.