Löpe i "vegetariska produkter"

Garant tex, har under sin "vegetariska" sektion på sin hemsida fullt med produkter som innehåller löpe. Löpe är nermald kalvmage och givetvis inte vegetarisk. Även i sina frysdiskars "vego sektion" har dem dessa produkter. Min fråga är om detta inte är missvisande mot oss konsumenter som försöker äta vegetariskt? En vegetarian kan äta ost, mjölk och honung. Inte kroppsdelar från ett djur.
Matilda

Kommentarer

 • Hej Matilda, löpe är inte nermald kalvmage, man extraherar enzymer från magarna men det är bara själva enzymerna chymosin och pepsin som får mjölken att stelna (koagulera) alltså inget kött eller själva magen.

  Vänliga hälsingar
  Åsa LN
 • Extremt dåligt! Enzymerna kommer från en död diande kalvs mage. Alltså ingår det INTE i en vegetarisk kost. Seriösa vegetariska alternativ ersätter löpe med ystenzym.
  Sam
 • Hej Sam!

  Vad som menas med att ett livsmedel är vegetariskt eller motsvarande är inte definierat i lagstiftningen. Att en kost är vegetarisk eller liknande kan ha olika innebörd för olika individer och för olika livsmedel. En del konsumenter förknippar begreppet med en kost som är helt fri från animaliska ingredienser medan andra anser att den är fri från kött, fågel och fisk men kan innehålla exempelvis ägg och mjölk.

  När begrepp som vegetarisk eller liknande används i beskrivningen av ett livsmedel kan det krävas tillägg av ytterligare information för att konsumenten ska få en tillräckligt tydlig uppfattning av livsmedlets natur. Livsmedelsverket vägleder runt användningen av begreppen på vår webbplats Kontrollwiki.

  Vänliga hälsningar
  Erika

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.