Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Beredskapsmyndighet
Livsmedelsverket fick 2010 genom ett tillägg i sin instruktion ansvara för nationell samordning av beredskapsplanering för livsmedelsförsörjning i ledet efter primärproduktionen, i kortvariga kriser.
Sverige ska åter ha ett totalförsvar och som ska kunna hantera en säkerhetspolitisk kris under minst tre månader. Bland annat innebär detta att en ny livsmedelsberedskap behöver byggas upp Totalförsvaret 2021 - 2025 (regeringen.se) . Ett led i denna uppbyggnad är regeringsuppdrag som Livsmedelsverket fått tillsammans med Jordbruksverket och SVA. Hur uppdragen genomförs beskrivs i en gemensam arbetsplan Förslag till arbetsplan (livsmedelsverket.se).
Sektorsansvarig myndighet
Sektorsansvaret innebär att Livsmedelsverket ska driva på arbetet inom sin beredskapssektor, stödja andra beredskapsmyndigheter och verka för att samordning sker med andra aktörer inom hela livsmedelssektorn, inklusive primärproduktionen som uppfödning av köttdjur och spannmålsodling.
Även avlopps- och avfallsfrågor ska ingå i sektorn och därför kopplas Naturvårdsverket och länsstyrelserna in i arbetet. Att avloppshanteringen fungerar bra har stor betydelse för livsmedels- och dricksvattenförsörjningen, inte minst ur smittskyddssynpunkt. Dricksvatten och avlopp berör också till stor del samma aktörer.
Livsmedelsverket ska samordna livsmedelssektorns beredskapsarbete