Till senaste kommentaren

Livsmedel som ammade barn kan bli gasiga av

Hej!
Vår lilla pojke(3 veckor) har ofta ont i magen på grund av mycket gaser. Eftersom det som mamman äter överförs via bröstmjölken till honom vill vi fråga vilka grönsaker och andra livsmedel kan vara orsaken till detta.

Kommentarer

 • Hej!

  Det finns många myter som florerar gällande mammans kost i förhållande till skrik/kolik hos barnet. Ni skriver inte hur barnet reagerar och vad det är som gör att ni tolkar det som magont/gaser? Rådfråga gärna BVC om det är så att ni har misstanke om magont/kolik samt om det är skrik/gråt som gör att ni oroar er för att barnet inte mår bra.

  På Vårdguidens webbplats kan ni läsa mer om spädbarnskolik och ont i magen hos barn. Ont i magen kan bero på många olika orsaker och flera av dessa beror inte på maten.

  Livsmedelsverket har inte någon fullständig sammanställning om mammans kost i förhållande till symtom hos det ammande barnet. På sidan 14 via denna länk (Vetenskapligt underlag som bakgrund till Råd om bra mat för barn 0-5 år) finns det dock viss information. Där står det också att en diet som utesluter vissa livsmedel ha negativ inverkan på mammans näringsintag. Livsmedelsverket har inte heller några särskilda råd om den ammande mammans kost i förhållande till magont/kolik hos spädbarnet.

  I vissa landsting finns det rekommendationer om att mamman utesluter komjölk i ca 4 veckor för att se om koliksymtomen blir bättre hos barnet. En del studier har visat att viss kolik kan förbättras om den ammande mamman undviker mjölkprodukter. Man ska dock diskutera med BVC om man misstänker att barnet lider av kolik.

  När det gäller kål, lök, baljväxter med flera kan fibrer i dessa ge buller och gaser hos de som äter dessa fibrer. Livsmedelsverket har dock inte hittat någon vetenskaplig litteratur som visar att dessa stora kolhydrater hamnar i bröstmjölken och på så sätt orsakar symtom hos barnet.

  Faktagranskad januari 2020

  Vänliga hälsningar

  Ylva

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.