Listeria i alla frysta grönsaker?

Kan det finnas listeria i alla frysta grönsaker eller bara majs?
Och måste jag koka grönsakerna, eller är det ok att använda fryst broccoli i tex fläskpannkaka som bakas i ugn, eller blandade frysta grönsaker i en laxgratäng i ugn.
Hur är det med majs och grönsaker i konservburk?
Anna

Kommentarer

 • Hej
  Det är ovanligt med listeriautbrott som orsakats av färska och frysta vegetabilier, men det har hänt. De som rapporterats på senare tid har involverat fryst majs.

  Inte bara majs
  Alla sorters frysta lättkokta grönsaker kan dock förorenas av listeria vid förpackning och tillväxa under upptining. Avsaknad av konkurrerande bakterier möjliggör tillväxt för listeria. Om du förvarar de tinade grönsakerna i kylskåpet under högst några få dagar minskar risken för skadliga halter.

  Upphettning
  Om du ger de frysta grönsakerna ett snabbt uppkok dör eventuella listeria. Det viktigaste är alltså att grönsakerna hettas upp. Det gör de även om du använder dem i en pannkaka som gräddas i ugnen.

  Mat i konservburkar är steril
  Alla livsmedel i konservburkar är sterila, även majs och andra grönsaker. Det beror på att själva konserven värmebehandlas när den är fylld och förseglad. De är därför säkra med avseende på listeria.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hur är det med mat på glasburk? Kan man som gravid tex äta oliver i olja eller lag eller kronärtskocka på glasburk? Eller behöver de hettas upp?
  Sandra
 • Hej Sandra, tack för din fråga!

  Det går bra att äta de livsmedel som du beskriver, utan att du hettar upp dem.

  Vänliga hälsningar
  Maja

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.