Listeria i alla frysta grönsaker?
Kan det finnas listeria i alla frysta grönsaker eller bara majs?
Och måste jag koka grönsakerna, eller är det ok att använda fryst broccoli i tex fläskpannkaka som bakas i ugn, eller blandade frysta grönsaker i en laxgratäng i ugn.
Hur är det med majs och grönsaker i konservburk?
Och måste jag koka grönsakerna, eller är det ok att använda fryst broccoli i tex fläskpannkaka som bakas i ugn, eller blandade frysta grönsaker i en laxgratäng i ugn.
Hur är det med majs och grönsaker i konservburk?
Följ inlägget
10
följare
Det är ovanligt med listeriautbrott som orsakats av färska och frysta vegetabilier, men det har hänt. De som rapporterats på senare tid har involverat fryst majs.
Inte bara majs
Alla sorters frysta lättkokta grönsaker kan dock förorenas av listeria vid förpackning och tillväxa under upptining. Avsaknad av konkurrerande bakterier möjliggör tillväxt för listeria. Om du förvarar de tinade grönsakerna i kylskåpet under högst några få dagar minskar risken för skadliga halter.
Upphettning
Om du ger de frysta grönsakerna ett snabbt uppkok dör eventuella listeria. Det viktigaste är alltså att grönsakerna hettas upp. Det gör de även om du använder dem i en pannkaka som gräddas i ugnen.
Mat i konservburkar är steril
Alla livsmedel i konservburkar är sterila, även majs och andra grönsaker. Det beror på att själva konserven värmebehandlas när den är fylld och förseglad. De är därför säkra med avseende på listeria.
Med vänlig hälsning
Det går bra att äta de livsmedel som du beskriver, utan att du hettar upp dem.
Vänliga hälsningar
Tack för din fråga!
Det går bra att äta frysta grönsaker direkt, exempelvis broccoli, även som gravid. Du ska däremot undvika att använda tinade frysta grönsaker som legat i kylskåp i några dagar. Dessa behöver kokas. Här kan du läsa vara råd angående listeria.
Med vänlig hälsning
Ja, det stämmer. Det går bra att använda frysta grönsaker direkt i en smoothie.
I frysen kan inte listeria föröka sig. Det är när tinade frysta grönsaker har legat i några dagar i kylskåp som risken för listeria finns. Avsaknad av konkurrerande bakterier möjliggör tillväxt för listeria. Listeriabakterien kan då förka sig till skadliga mängder. Om du förvarar de tinade grönsakerna i kylskåpet under högst några få dagar minskar risken för skadliga halter.
Med vänlig hälsning
Om grönsaksblandningen är rykande het efter att den har körts i mikron, är det tillräckligt varmt för att listeriabakterien ska dö.
Med vänlig hälsning,
Om jag tillagar frysta grönsaker i ugn och sedan lägger ner dem i matlådor som får stå i kylen ett par dagar innan dem äts (värms i mikrovågsugn innan förtäring), är det säkert ur ett listeria-perspektiv?
Med vänlig hälsning,
Ja det går bra. Om det skulle ha funnits listeria på de frysta grönsakerna från början har bakterien dött när du tillagar dem i ugnen. Matlådor klarar sig några dagar upp till en vecka om du har 4 grader i kylen.
Med vänlig hälsning,
Är det bara frysta hallon som ni avråder från?
Tack för din fråga!
Ja, det går bra att använda fryst mango i smoothies.
Vi har råd om att koka frysta importerade hallon för att det finns en risk att de innehåller norovirus. Norovirus kan ge dig magsjuka, men är inte farligt för fostret. Andra frysta bär såsom blåbär och jordgubbar och även frysta svenska hallon eller fryst frukt går bra att äta utan att koka först.
Med vänlig hälsning
Tack för din fråga! Nej, du behöver inte vara orolig för att det finns listeria på jordbubbar. Listeria trivs inte på bär, de är alldeles för sura.
Med vänlig hälsning
Ja, det går bra att äta oliver som köps i delikatessdisken, även som gravid.
Med vänlig hälsning
Tack för din fråga.
Ja det går utmärkt att värma frysta bär som jordgubbar, vinbär och svarta vinbär i mikrovågsugnen.
Det är bara för frysta importerade hallon som Livsmedelsverket har särskilda råd om att koka dem (100 grader ) i en minut. Det rådet gäller för alla, inte bara gravida.
Med vänlig hälsning,
Jag hade kokat broccoli i 100 grader i 5 min, la det i kylskåpet (5 grader) i ca 20 h och åt den därefter. När jag skulle värme den så stekte jag lite snabbt men blev nog inte genomvarm. Behöver jag vara orolig för listeria som gravid?
mvh
Orolig blivande mamma
Tack för din fråga.
Du behöver inte vara orolig. Om du kokat broccolin och haft den i kylen ett knappt dygn är risken för listeria obetydlig.
Med vänlig hälsning