Till senaste kommentaren

Laktosfri kost när man inte är laktosintolerant?

På vårt föräldrakooperativ funderar vi på att göra all mat laktosfri, detta då vi har pedagoger som är laktosintoleranta och krav på pedagogisk lunch. Nu finns det föräldrar som är orolig för att deras barn kommer att fara illa om de äter en laktosfri kost på förskolan.

Finns det några risker med att äta laktosfri kost när man inte är laktosintolerant?

Kommentarer

 • Hej!

  Om laktosintolerans
  Det finns generellt två sorters laktosintolerans. Dels primär laktosintolerans som är vanligt förekommande bland vuxna i en stor del av världen men relativt ovanlig i bl.a. norra Europa. Primär laktosintolerans beror på att produktionen av enzymet laktas, som bryter ned laktos, minskar eller försvinner. Detta sker vanligtvis någon gång under skolåldern. När laktos i större mängder intas leder det till att det inte bryts ner i tunntarmen utan passerar till tjocktarmen där det bryts ner av tarmbakterier. Det orsakar gasbildning och kan också leda till diarréer vilket kan vara obehagligt men inte är farligt. Primär laktosintolerans beror på vilken ärftlighet/vilka gener man har.

  Sekundär laktosintolerans är en tillfällig laktosintolerans som uppkommer om tunntarmen skadas. Det är nämligen i tunntarmen som enzymet laktas sitter. Ett exempel på en sådan skada är celiaki (glutenintolerans). När tunntarmsslemhinnan läker återkommer enzymet.

  Risker med laktosfri kost?
  Det finns regler som reglerar vad som är laktosfri kost. Om personer utan primär eller sekundär laktosintolerans skulle äta en kost där all mat är fri från laktos finns det en teoretisk möjlighet att kroppen skulle producera mindre av enzymet laktas för att enzymet inte behövs. Men eftersom man har generna för att kunna producera laktas skulle den produktionen komma igång när man börjar äta laktos igen. Om det har skett en mindre produktion av laktas skulle man eventuellt kunna få problem med extra gasbildning och diarré innan produktionen är fullkomlig. Detta är en teoretisk möjlighet.

  De risker som finns beskrivna med laktosfri kost är när den felaktigt ges till personer med mjölkproteinallergi. Läs om skillnader mellan mjölkproteinallergi och laktosintolerans här. Laktosfria mjölkprodukter är vanligtvis dyrare än vanliga mjölkprodukter så om man inte behöver äta laktosfritt kan det bli onödigt dyrt.

  Vad säger skollagen?
  Enligt skollagen så ingår det inom förskolans uppdrag med omsorg att även servera näringsriktiga och varierade måltider. Därför känns det viktigt att ni, oavsett hur ni väljer att göra fortsättningsvis, även tar hänsyn till att maten håller en hög kvalitet, är varierad, accepteras av matgästerna och dessutom ger alla barn den energi och näring de behöver. Läs mer om Bra måltider i förskolan här.

  Vänliga hälsningar
  Ylva
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.