Kan gravida äta lakrits?

Hej jag har en fråga angående lakritskonsumtion och graviditet.
Enligt era rekommendationer rekommenderas inte högre intag än 50 gram/dag av lakrits. Menar ni då ren lakrits som tex lakritspulver/granulat, eller menar ni lakritsprodukter så som godis, glass, strössel, sirap osv.
Om ni menar lakritsprodukter hur ska man då kunna veta hur mycket som är okej att äta? Jag syftar på att det skiljer ju väldigt mycket på mängden lakrits i de olika produkterna som finns. 50 gram lösgodis med lakritssmak innehåller t ex väldigt mycket mindre lakrits än "lyx-lakrits"
Med vänlig hälsning, Fanny

Kommentarer

 • Hej!

  Om man äter mycket lakrits under en längre tid kan det ge skadliga effekter. Det viktiga är alltså att inte äta stora mängder ofta. Omkring 50 g av "vanligt" lakritsgodis är vad vi avser.

  Alla konsumenter - inte enbart gravida och ammande
  Som vi skriver på vår webbplats är människor olika känsliga för glycyrrhizinsyra och därför också för lakrits. Men mycket tyder på att det finns risk för biverkningar hos känsliga personer som regelbundet äter cirka 50 gram ”vanligt” lakritsgodis eller mer per dag. 50 gram lakritsgodis motsvarar ungefär 100 milligram glycyrrhizinsyra per dag, om man antar att ”vanligt” lakritsgodis innehåller 0,2% glycyrrhizinsyra.

  Fråga tillverkaren
  Halten av glycyrrhizinsyra i lakrits varierar mellan produkter, och Livsmedelsverket kan inte svara på hur mycket olika sorter innehåller. För att få information om detta måste vi hänvisa till producenterna.
  Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.