Kan gravida äta lakrits?
Hej jag har en fråga angående lakritskonsumtion och graviditet.
Enligt era rekommendationer rekommenderas inte högre intag än 50 gram/dag av lakrits. Menar ni då ren lakrits som tex lakritspulver/granulat, eller menar ni lakritsprodukter så som godis, glass, strössel, sirap osv.
Om ni menar lakritsprodukter hur ska man då kunna veta hur mycket som är okej att äta? Jag syftar på att det skiljer ju väldigt mycket på mängden lakrits i de olika produkterna som finns. 50 gram lösgodis med lakritssmak innehåller t ex väldigt mycket mindre lakrits än "lyx-lakrits"
Med vänlig hälsning, Fanny
Enligt era rekommendationer rekommenderas inte högre intag än 50 gram/dag av lakrits. Menar ni då ren lakrits som tex lakritspulver/granulat, eller menar ni lakritsprodukter så som godis, glass, strössel, sirap osv.
Om ni menar lakritsprodukter hur ska man då kunna veta hur mycket som är okej att äta? Jag syftar på att det skiljer ju väldigt mycket på mängden lakrits i de olika produkterna som finns. 50 gram lösgodis med lakritssmak innehåller t ex väldigt mycket mindre lakrits än "lyx-lakrits"
Med vänlig hälsning, Fanny
Följ inlägget
8
följare
Om man äter mycket lakrits under en längre tid kan det ge skadliga effekter. Det viktiga är alltså att inte äta stora mängder ofta. Omkring 50 g av "vanligt" lakritsgodis är vad vi avser.
Alla konsumenter - inte enbart gravida och ammande
Som vi skriver på vår webbplats är människor olika känsliga för glycyrrhizinsyra och därför också för lakrits. Men mycket tyder på att det finns risk för biverkningar hos känsliga personer som regelbundet äter cirka 50 gram ”vanligt” lakritsgodis eller mer per dag. 50 gram lakritsgodis motsvarar ungefär 100 milligram glycyrrhizinsyra per dag, om man antar att ”vanligt” lakritsgodis innehåller 0,2% glycyrrhizinsyra.
Fråga tillverkaren
Halten av glycyrrhizinsyra i lakrits varierar mellan produkter, och Livsmedelsverket kan inte svara på hur mycket olika sorter innehåller. För att få information om detta måste vi hänvisa till producenterna.
På vår webbsida om lakrits står:
"Det kan vara skadligt att äta mycket lakrits under en längre tid. Till exempel kan saltbalansen i kroppen rubbas, man kan få ödem – en onormal ansamling av vätska i kroppen – högt blodtryck, viktökning, hjärtproblem och huvudvärk."
Dessa effekter kan alltså uppstå hos alla som äter mycket lakrits under en längre tid, inte bara gravida. Olika människor är olika känsliga för dessa effekter men gravida har identifierats som en generellt sett känslig grupp.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Vi har inte några uppgifter om lakrits och amning specifikt. Som ammande bör du följa råden som gäller alla konsumenter.
Vänliga hälsningar
Vänlig hälsning
Enligt en finsk studie bör man inte äta mer än 100g lakrits per *vecka* då det kan göra att barnet får olika problem med hjärnans utveckling. Nu är jag i femte månaden och har gått på er rekommendation att äta max 50g lakrits per *dag*. Har jag orsakat mitt barn inlärningssvårigheter nu eller gjort henne korkad? Är svårt när olika länder skriva olika sanningar och man blir ju väldigt orolig för allt.
Mvh
Karin
Varje land ger kostrekommendationer utifrån vad som vanligtvis konsumeras i det landet, vilket utbud av produkter som finns och vilken matkultur som finns i landet. Jag har inte insikt i hur de finska myndigheterna resonerar. Vi på svenska Livsmedelsverket ger förstås de råd som vi bedömer är bäst för folkhälsan i Sverige.
Jag vill också säga att enskilda forskningsstudier sällan får genomslag i kostråd utan vi ser till den samlade vetenskapen. Jag är övertygad om att detta även gäller Finland.
Inte heller vi på svenska Livsmedelsverket rekommenderar stora mängder lakrits, även om vi kanske inte avråder lika starkt som i Finland. Och även finska Livsmedelsverket skriver "Små doser (såsom en dos lakritsglass eller några sötsaker) är inte skadliga".
Det vi önskar uppnå är att gravida och andra kan äta lite lakrits när de känner för det utan att känna oro. Men att ingen bör konsumera stora mängder lakrits regelbundet över en längre tid. Det är alltså inte de enstaka intagen som är det viktiga utan hur mycket lakrits man äter regelbundet över en längre tid.
Nu vet jag inte om du har ätit 50 gram lakrits precis varje dag under din graviditet eller om du hållit dig till 50 gram de gånger du ätit lakrits? Om du ätit 50 gram varje dag så kan det kanske vara läge att äta mer sällan och lite mindre under resten av graviditeten, både för dessa risker och för att ge plats åt mer näringsrika livsmedel i kosten. Äter du lakrits någon gång i veckan så är det bara att äta.
Hoppas detta hjälper dig.
Är det en stor risk? Ska inte äta mer lakrits nu men jag undrar om skadan redan är skedd?
Det låter inte som att du haft en hög konsumtion under en längre tid så jag skulle inte säga att det är någon risk. Att äta lite lakrits ett par gånger i veckan är ingen fara.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Jag undrar om det finns några belagda risker för barnet om mamman ätit för mycket lakrits i tidig graviditet? Jag såg svaret ovan om riskerna för biverkningar hos mamma, men undrar mer över riskerna för barnet?
Jag har råkat överskrida den rekommenderade maxdosen flera gånger (kände inte till begränsningen) och nu är jag orolig för hur detta kan ha påverkat fostret.
Att äta mer än det rekommenderade vid några enstaka tillfällen är ingen fara. Det är en hög konsumtion av lakrits regelbundet under en längre tid som kan innebära en risk.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Jag frågar inte ur perspektivet graviditet utan avseende högt blodtryck.Har salmiak en negativ effekt på blodtrycket precis som lakrits?
Salmiak är egentligen ett salt som tillsätts till lakrits för att skapa saltlakrits. Själva saltet höjer inte blodtrycket utan det är lakritsdelen som gör det.
Vänliga hälsningar
Längst ner på vår webbsida om glyclyrrhizinsyra i lakrits finns en länk till en forskningsgenomgång som vår norska motsvarighet gjorde 2018. Om mamman regelbundet äter väldigt mycket lakrits (återigen vill jag betona att det krävs hög konsumtion under en längre tid) så utsätts fostret för högre halter av stresshormoner än vad som är normalt, vilket förutom att höja mammans blodtryck kan öka risken för att föda för tidigt.
Det finns alltså belagda risker, men så länge man inte äter mycket lakrits varje vecka under flera månader så är det ingen fara.
Vänliga hälsningar