Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Enligt Skolverket finns det i skolbestämmelserna inget stöd för att kräva intyg för att få specialkost. Huvudmannen har dock ansvar att maten som serveras är säker. Det krävs rutiner för hur risker ska hanteras, förebyggas och åtgärdas, samt hur det ska dokumenteras (Livsmedelslagstiftningen). Ur ett sådant säkerhetsperspektiv kan det finnas skäl att ta in ett utlåtande/intyg som anger mer exakt vilken typ av kost som ska serveras. För att detta ska fungera väl krävs en förtroendefull samverkan mellan vårdnadshavare/elev och skola.
Förskolan
I Livsmedelsverkets dokument "Nationella riktlinjer för måltider i förskolan" finns på sidan 38 följande att läsa:
Det är viktigt att barn med allergi eller överkänslighet har fått en korrekt diagnos så att rätt livsmedel undviks. Förskolan måste inte begära in läkarintyg för samtliga specialkoster, men det kan vara ett sätt att avgöra om specialkosten är medicinskt befogad.
Här finns Nationella riktlinjer för måltider i förskolan.
Och här finns Nationella riktlinjer för måltider i skolan, se särskilt sidan 42 om specialkoster och intyg.
Viktigt med korrekt diagnos
Eftersom det är mycket sällsynt med laktosintolerans hos små barn väljer en del kommuner/skolor att begära intyg från vårdpersonal/läkare, främst i syfte att barnens besvär ska utredas för att säkerställa att inte någon annan åkomma/sjukdom ligger bakom symptomen. Det handlar ofta också om resursfördelning, att man vill säkerställa att man lägger resurserna för att tillaga specialkost till de som verkligen behöver det.
Här kan du läsa mer om laktosintolerans.
Välkommen om du har frågor om detta.