Till senaste kommentaren

Fråga om listeria i kycklingspett och chark

Hej,
Jag undrar om charkprodukter är farliga och bör undvikas under graviditeten. För rökt kött vet jag att det finns risk, men gäller detta även för kylda livsmedel som exempelvis kycklingspett som legat några dagar i chark.

Överlag ligger min oro kring listeria i produkter som inte finns på Livsmedelsverkets lista över saker att undvika och hur noga man skall vara för att undvika listeria.

Kommentarer

  • Hej
    Tack för dina frågor. Listeria är en knepig bakterie, men jag ska försöka förklara: 
    1. Ja, kycklingspett som legat några dagar går bra att äta. Listeria hinner inte föröka sig i kylen på några dagar. 
    2. Nej, charkprodukter behöver inte undvikas helt under graviditet, men det är en del saker att tänka på. Är de skivade, bör de ätas inom en vecka efter förpackningsdag. Charkprodukter på bit innebär lägre risk och kan ätas under hållbarhetstiden. 
    De livsmedel som vi har listeriaråd om är dels de som vi vet har orsakat sjukdomsfall/utbrott, dels de som vi har bedömt kunna främja förökning av listeria och att de på så sätt kan innehålla höga halter av bakterien. Genom att följa råden minskar risken för listeriainfektion.

    Här kan du läsa mer om bakgrunden till Livsmedelsverkets råd om listeria:
    Riskvärdering om listeria - vetenskapligt underlag
    Riskhantering om listeria - dokumentation av hur råden tagits fram


    Fördjupad information om listeria

    Enstaka listeria orsakar inte sjukdom, måste föröka sig
    Listeria är främst ett problem i vissa kylda ätfärdiga livsmedel som har minst flera veckors hållbarhet. Någon enstaka bakterie orsakar inte sjukdom utan det är när bakterien har tillåtits föröka sig som det kan bli problem.

    Faktorer som påverkar förmåga att föröka sig
    När det gäller att bedöma risken för listeria i ett visst livsmedel är det avgörande om bakterien kan föröka sig till höga halter i det aktuella livsmedlet. Några viktiga faktorer som påverkar bakteriens förmåga att föröka sig är främst livsmedlets:
    • Förvaringstemperatur - förökningen av listeria går betydligt långsammare vid 4 grader jämfört med 8 grader
    • Hållbarhetstid - kylvaror med några dagars hållbarhet listeria utgör liten risk. Listeria behöver veckor på sig att nå skadliga halter i kylförvaring, särskilt vid 4 grader
    • Tillgänglighet av vatten - listeria trivs inte i torra, hårt saltade eller sockrade livsmedel
    • pH-värde - listeria trivs inte i sura livsmedel som till exempel inlagd sill.
    EU-regler
    Förekomst av listeria i ätfärdiga kylda livsmedel, som listeria kan föröka sig i är strikt reglerat inom EU. Det finns till exempel gränsvärden för hur många listeriabakterier som får finnas i livsmedlet. Alla tillverkare av ätfärdiga kylda livsmedel måste även följa EU-regler om att både förebygga och kontrollera så att bakterien inte blir ett problem i de produkter som tillverkas. Det är alltid tillverkaren som bär ansvaret för att de livsmedel som tillverkas är säkra. Myndigheternas roll är att kontrollera att livsmedelsföretagen följer EU-reglerna.

    EU-reglerna är mycket viktiga och det bästa sättet att minimera risken för att livsmedel med listeria finns på marknaden. Risken för listeria i våra livsmedel är därför i grunden förhållandevis liten.

    Råd som komplement till regler
    Även om EU-regler och kontroll är den mest effektiva förebyggande åtgärden mot listeria ger det inte ett hundraprocentigt skydd. Eftersom listeriainfektion kan vara mycket allvarligt har Livsmedelsverket därför valt att komplettera lagstiftningen med råd för att ytterligare skydda känsliga konsumentgrupper som till exempel gravida, immunsvaga och sköra äldre personer.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
    (Uppdaterad )
  • Hej! 😀
    Så om jag går till charken i min lokala matbutik och ber dom skiva upp lite skinka och salami till mig så är det okej att äta detta?
    Mvh
    L
  • Hej
    Ja det är ok att köpa skivat pålägg över disk. För exempelvis skivad rökt/kokt skinka, kokt medvurst eller kalkon räknar du då inköpsdagen som förpackningsdag. Ät inom en vecka.

    Om du till exempel köper skivad salami eller lufttorkad skinka är risken för listeria mycket liten. Men eftersom dessa produkter inte är värmebehandlade är rådet att du först fryser dem i minst tre dygn för att minimera risken för eventuella toxoplasmaparasiter.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Men kan det finnas listerna i uppskruvad salami över disk över fast man fryst den i 3 dygn?
    Sanna
  • Hej Sanna,
    tack för frågan.

    Ja, listeria dör inte i frysen. Den finns kvar på livsmedelet, men kan inte förökas/växa i frysen.

    Toxoplasma dör i frysen.

    Välkommen igen!
    Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.