Till senaste kommentaren

Fråga om listeria i kycklingspett och chark

Hej,
Jag undrar om charkprodukter är farliga och bör undvikas under graviditeten. För rökt kött vet jag att det finns risk, men gäller detta även för kylda livsmedel som exempelvis kycklingspett som legat några dagar i chark.

Överlag ligger min oro kring listeria i produkter som inte finns på Livsmedelsverkets lista över saker att undvika och hur noga man skall vara för att undvika listeria.
Fredrik Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej
  Tack för dina frågor. Listeria är en knepig bakterie, men jag ska försöka förklara: 
  1. Ja, kycklingspett som legat några dagar går bra att äta. Listeria hinner inte föröka sig i kylen på några dagar. 
  2. Nej, charkprodukter behöver inte undvikas helt under graviditet, men det är en del saker att tänka på. Är de skivade, bör de ätas inom en vecka efter förpackningsdag. Charkprodukter på bit innebär lägre risk och kan ätas under hållbarhetstiden. 
  De livsmedel som vi har listeriaråd om är de som vi vet har orsakat sjukdomsfall/utbrott och de i vilka vi har bedömt att det finns risk för höga halter av listeria. Genom att följa råden minskar risken för listeriainfektion.

  Här kan du läsa mer om bakgrunden till Livsmedelsverkets råd om listeria:
  Riskvärdering om listeria - vetenskapligt underlag
  Riskhantering om listeria - dokumentation av hur råden tagits fram


  Fördjupad information om listeria

  Enstaka listeria orsakar inte sjukdom, måste föröka sig
  Listeria är främst ett problem i vissa kylda ätfärdiga livsmedel som har minst flera veckors hållbarhet. Någon enstaka bakterie orsakar inte sjukdom utan det är när bakterien har tillåtits föröka sig som det kan bli problem.

  Faktorer som påverkar förmåga att föröka sig
  När det gäller att bedöma risken för listeria i ett visst livsmedel är det avgörande om bakterien kan föröka sig till höga halter i det aktuella livsmedlet. Nägra viktiga faktorer som påverkar listerias förmåga att föröka sig är främst livsmedlets:
  • Förvaringstemperatur - förökningen av listeria går betydligt långsammare vid 4 grader jämfört med 8 grader
  • Hållbarhetstid - kylvaror med några dagars hållbarhet listeria utgör liten risk. Listeria behöver veckor på sig att nå skadliga halter i kylförvaring, särskilt vid 4 grader
  • Tillgänglighet av vatten-  listeria trivs inte torra, hårt saltade eller sockrade livsmedel
  • pH-värde - listeria trivs inte i sura livsmedel som till exempel inlagd sill
  EU-regler
  Förekomst av listeria i ätfärdiga livsmedel, som listeria kan föröka sig i är strikt reglerade inom EU. Det finns till exempel gränsvärden för hur många listeria som får finnas i livsmedlet och alla tillverkare av ätfärdiga livsmedel måste även följa EU-regler om att förebygga och kontrollera för bakterien i sina produkter.

  EU-reglerna är mycket viktiga och det bästa sättet att minimera risken för att livsmedel med listeria finns på marknaden. Risken för listeria i våra livsmedel är därför förhållandevis liten.

  Råd som komplement till regler
  Även om EU-regler och kontroll är viktigt kan de tyvärr inte ge ett hundraprocentigt skydd. Eftersom listeriainfektion kan vara mycket allvarligt har Livsmedelsverket därför valt att komplettera lagstiftningen med råd för att ytterligare skydda känsliga konsumentgrupper som till exempel gravida, immunsvaga och sköra äldre personer.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.