Till senaste kommentaren

Kyckling i sous vide - säker temperatur?

Vilket är det lägsta  säkra gradtalet för tillagning av kycklingfilé i sous vide?  Och vilken tillagningstid gäller?  Jag har hört att Campylobacter dör över 50 °.   Varför måste kyckling i så fall hettas upp till högre temperaturer än så?   I vissa  sous vide-recept  anges att 62 ° är säkert.   Andra recept anger 60 ° om man låter kycklingen ligga i under flera timmar. Vad anser ni är en säker temperatur om man kör kycklingen i flera timmar?

Kommentarer

 • Hej!

  Avdödningen av mikroorganismer i livsmedel beror av både temperatur och tid. Ju högre temperaturen är, desto kortare tid behövs för att mikroorganismerna ska avdödas. Tiden till avdödning beror även på hur många bakterier som finns på kycklingen från början. Finns det många tar det längre tid än om det finns några få.

  Värmetåligheten hos Campylobacter

  Förmåga att motstå höga temperaturer mäts i så kallade D-värden, som motsvarar den tid, oftast i minuter, som krävs vid en viss temperatur för att minska antalet överlevande celler 10 gånger. Olika mikroorganismer har olika förmåga att motstå höga temperaturer och just Campylobacter är inte överdrivet värmetålig. Vid 55-57 grader har den ett D-värde på ungefär 1 minut, vid 60 grader något lägre.

  Vid 70 grader dör den direkt och om du sänker temperaturen till 60 grader tar det alltså något längre tid för att bakterien ska dö. Sänker du temperaturen ytterligare till 50 grader dör den också så småningom men det tar betydligt längre tid än vid både 60 och 70 grader. De uppgifter på D-värden jag tagit del av vid 50 grader är 8,8 minuter.

  Avdödningstid vid 60 grader

  I undersökningar som gjorts här på Livsmedelsverket för ett antal år sen så bar var femte kyckling på campylobacter och av dessa varierade halterna oftast mellan 400 upp till 10 000 campylobacterbakterier per slaktkropp. För att avdöda alla 10 000 campylobacterbakterier på en kyckling vid 60 grader skulle det teoretiskt ta några minuter.

  En innertemperatur på 60 grader i till exempel en timme är alltså fullt tillräckligt för att avdöda både Campylobacter och även andra sjukdomsframkallande bakterier till exempel Salmonella i kycklingen.

  Det finns mer information om bakterier och exempelvis Campylobacter på vår webb.

  Med vänlig hälsning

  Faktagranskad januari 2020
  Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.