Till senaste kommentaren

Kosttillskott för gravida kontaminerad med etylenoxid?

Hej!

Som ni nog själva läst har Apotekets egna kosttillskott för bland annat gravida visat sig vara kontaminerad med etylenoxid. Jag hade hunnit äta tabletter som motsvarar nästan 3 månaders användande innan jag nåddes av denna nyhet. Jag blev ju då självklart orolig och undrar om denna substans kan/kommer påverka mitt foster på något vis? Eller bör jag inte oroa mig för detta?

Vänliga hälsningar,
Katrin
Katrin

Kommentarer

 • Hej Katrin,
  tack för din fråga. Vi ser inga risker med ett sådant intag varken för gravida eller foster.

  Vi vill förtydliga att etylenoxid än så länge endast uppmätts i en råvara som används i tillverkningen av kosttillskottet. Vi vet ännu inte om etylenoxid finns i mätbara halter i själva kosttillskottet. Men eftersom man inte kan utesluta att etylenoxid kan ha en ökad hälsorisk på längre sikt, får sådana produkter inte användas i livsmedelsproduktionen inom EU. Man utgår från försiktighetsprincipen och därför återkallas produkterna.

  Risker med etylenoxid
  I de fall man har sett att personer har drabbats av negativa hälsoeffekter (till exempel cancer) handlar det i samtliga fall om arbetare som exponerats i arbetslivet för höga nivåer av etylenoxid.
  De låga halter man eventuellt kan ha fått i sig via dessa kosttillskott, en till ett par tabletter per dag under ett par månader, ser vi inte som någon ökad hälsorisk varken för gravida eller foster. Dessutom bildas etylenoxid naturligt i små mängder i kroppen. Men man vill ändå begränsa exponeringen så mycket som möjligt för alla. Här kan du läsa mer.

  Vänliga hälsningar och välkommen igen om du har fler frågor om detta.
  Sabina
 • Vad har man etylenoxid till   och hur kan det hamn i vår mat eller kosttillskott.
  Roger
 • Hej, tack för frågan.

  Så här skriver vi på vår webb om just din fråga:

  Varför hittar man etylenoxid i livsmedel?
  I vissa länder utanför EU används ämnet som bekämpningsmedel för att sterilisera bland annat frön och kryddor. Det används också för sterilisering av livsmedelstillsatser. Ämnet får inte användas på detta sätt inom EU. De livsmedel som innehåller etylenoxid får därför inte heller säljas inom EU.


  Vänliga hälsningar och välkommen igen!
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.