Till senaste kommentaren

Konjakglukomannan - säkert att äta?

Varför får man inte använda Konjakglukomannan i geleprodukter?
Är det riskfritt att äta nudlar gjorda av Konjakglukomannan?

Kommentarer

  • Hej Hanan och tack för din fråga!

    Flera stabiliserings- och förtjockningsmedel är förbjudna i vissa geleprodukter. Det gäller främst godis i så kallade minibägare, det vill säga godisbitar som är avsedda att tryckas in i munnen hela. Det finns då en kvävningsrisk. Det är alltså inte innehållet i tillsatserna utan konsistensen som utgör en hälsorisk.

    Konjakgummi och konjakglukomannan framställs av konjaksmjöl. Konjaksmjöl är den orenade råvaran från konjaksrot. Roten är giftig rå och ska endast ätas tillagad. Den nyttiga med roten är att den (likt många av våra traditionella rotfrukter) är rik på fiber. Likt potatis är roten rik på stärkelse.

    Konjakglukomannan verkar nästan inte tas upp av kroppen alls och nudlarna marknadsförs ofta som lämpliga vid viktnedgång. Nudlarna är säkra att äta men innehåller troligen inte särskilt mycket näringsämnen.

    Välkommen igen om du har fler frågor!
    Vendela
    (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.