Innehåll i kokosolja

Enligt många webbsidor är kokosoljan ett mirakelmedel som innehåller många positiva egenskaper för vår kropp. Om dessa påstående är riktiga finner jag det märkligt att det inte går att hitta mer information om kokosolja på Livsmedelsverkets sida. Det finns många produkter som innehåller kokosolja om man granskar innehållsförteckningar.
Debatten om cancerogena ämnen i palmolja berör det även soja och exempelvis rapsolja?
Finns det även dessa ämnen i kokosolja?
MVH, Mauline

Kommentarer

  • Hej,

    tyvärr finns det inga enskilda livsmedel med mirakeleffekt. Det bästa för de allra flesta människor är att äta varierat. Läs gärna våra kostråd: Hitta ditt sätt.

    Kokosolja består av mättat fett
    Kokosolja, precis som kokosfett består till största delen av mättat fett, 92 % enligt vår livsmedelsdatabas. De flesta av oss äter för mycket mättat fett och bör istället äta mer fleromättat fett. Därför rekommenderar Livsmedelsverket exempelvis rapsolja och flytande matfetter samt smörgåsfetter gjorda på rapsolja. Våra råd om matfetter ger mer information.

    På vår webbplats skriver vi så här om kokosfett:
    Tropiska växtfetter som till exempel palmolja och kokosolja innehåller en stor andel mättade fettsyror. Det påstås ibland att just de mättade fettsyror som ingår i kokosfett skulle vara bra för hälsan. Det finns inte stöd för att det skulle vara mer hälsosamt att äta kokosfett än annat mättat fett. Eftersom kokosfett och kokosolja innehåller över 90 procent mättade fettsyror kan det lätt bidra till en för hög andel mättat fett.

    Oönskade ämnen i olja

    Även andra vegetabiliska oljor, inklusive kokosolja, kan innehålla samma otrevliga ämnen som palmolja, men i palmoljan finns mer än i andra oljor. Vi har information på vår webbplats om glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja.
    (Uppdaterad )
  • Hej!

    Ni får gärna beskriva kokosolja mer ingående. Det påstås tex att fettsyran laurin har, positiva egenskaper, men om man väger den höga andelen mättat fett mot de positiva egenskaperna vad gäller laurinsyra, hur ser det då ut ur hälsosynpunkt?
    Hur mycket kokosolja bör man maximalt inta per dag, även om jag förstår att det kan variera mellan olika individer?

    Jag skulle även vilja veta hur mycket sämre lukt- och smakfri kokosolja, dvs raffinerad olja är jämfört med icke-raffinerad. Detsamma gäller rapsolja.
    Blir det kvar kemikalierester och försvinner nyttiga ämnen vid raffineringen?


    Anett
  • Hej,

    Tack för din fråga. Tittar man på forskningen som helhet så är kokosoljan inte något att rekommendera ur hälsosynpunkt. Precis som du skriver är den rik på mättat fett (85-90%) och närmare hälften är laurinsyra. Däremot finns det hälsosamma kostmönster där kokosnöt ingår, tex traditionell kost på Polynesien.

    Harvard har gjort en sammanställning om kokosolja och hälsoeffekter, läs den gärna, den finns här. Vi har inget råd om hur mycket kokosolja man bör äta utan vårt råd att välja nyttiga fetter gäller. Dvs "Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja eller flytande matfetter gjorda på rapsolja, och nyttiga smörgåsfetter. Titta efter Nyckelhålet." Läs gärna mer här. Amerikanska hjärtförbundet avråder tex från användning av kokosolja men sådana råd finns inte i Sverige.

    Oljor som inte raffinerats kan ha högre innehåll av vissa bioaktiva ämnen som antioxidanter. Vid raffineringen kan det bildas oönskade ämnen, glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar. Livsmedelsverket bedömer att den mängd vi får i oss av ämnena inte skadar hälsan, men att vi ändå bör minska mängden vi utsätts för. som kan vara skadliga. Livsmedelsverket har analyserat innehåll i olika oljor och det är främst i palmoljan som det finns. Glycidylestrar och 2- och 3- ingår i livsmedelskontrollen. Läs gärna mer här.

    vänliga hälsningar,
    Veronica

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.