Innehåll i kokosolja

Enligt många webbsidor är kokosoljan ett mirakelmedel som innehåller många positiva egenskaper för vår kropp. Om dessa påstående är riktiga finner jag det märkligt att det inte går att hitta mer information om kokosolja på Livsmedelsverkets sida. Det finns många produkter som innehåller kokosolja om man granskar innehållsförteckningar.
Debatten om cancerogena ämnen i palmolja berör det även soja och exempelvis rapsolja?
Finns det även dessa ämnen i kokosolja?
MVH, Mauline

Kommentarer

 • Hej,

  tyvärr finns det inga enskilda livsmedel med mirakeleffekt. Det bästa för de allra flesta människor är att äta varierat. Läs gärna våra kostråd: Hitta ditt sätt.

  Kokosolja består av mättat fett
  Kokosolja, precis som kokosfett består till största delen av mättat fett, 92 % enligt vår livsmedelsdatabas. De flesta av oss äter för mycket mättat fett och bör istället äta mer fleromättat fett. Därför rekommenderar Livsmedelsverket exempelvis rapsolja och flytande matfetter samt smörgåsfetter gjorda på rapsolja. Våra råd om matfetter ger mer information.  

  På vår webbplats skriver vi så här om kokosfett:
  Tropiska växtfetter som till exempel palmolja och kokosolja innehåller en stor andel mättade fettsyror. Det påstås ibland att just de mättade fettsyror som ingår i kokosfett skulle vara bra för hälsan. Det finns inte stöd för att det skulle vara mer hälsosamt att äta kokosfett än annat mättat fett. Eftersom kokosfett och kokosolja innehåller över 90 procent mättade fettsyror kan det lätt bidra till en för hög andel mättat fett.

  Oönskade ämnen i olja

  Även andra vegetabiliska oljor, inklusive kokosolja, kan innehålla samma otrevliga ämnen som palmolja, men i palmoljan finns betydligt mer än i andra oljor. Vi har information på vår webbplats om glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja.
  Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.